Шистозомиаза
Здравна Енциклопедия

Шистозомиаза, позната и с названията билхарциоза, охлювна треска, представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от хелминти от клас Трематоди, характеризиращо се в острия стадий с алергични проявления, а впоследствие засягане на червата или пикочо-половата система, поради паразитиране на плоските червеи в малките кръвоносните съдове.

Охлювната треска е разпространена в държавите с тропичен и субтропичен климат. Отделните видове са разпространени в различни географски области, тъй като са тясно зависими от местообитанието на ракообразните, в които преминават някои стадии от развитие на този вид трематоди.

Причинителят на урогениталната билхарциоза система се развива в малките охлювчета от род Bulinus, които обитават страните от Близкия и Средния Изток, Африка и островите Кипър и Мадагаскар.

Чревната форма на заболяването преминава през ларвения си стадий в охлюва от род Biomphalaria, който обитава предимно страните от Южна Америка, Африка и Арабския полуостров, Близкия изток.

За причинителят на японската охлювна треска междинен гостоприемник се явява охлювът от род Oncomelania, който се среща на Филипините, в Индонезия и Китай.

На най-голям риск от заболяването са изложени хората, които се занимават с риболов и извършват дейности в селското стопанство. Това е болест на развиващите се страни, където голяма част от населението няма достъп до чиста питейна вода и поради това са влошени санитарно-хигиенните условия.

При възникване на симптомите на охлювната треска е необходимо човек да се потърси помощ от личния си лекар и след това да се обърне към специалист по заразни и паразитни болести.

Какви са причините?

Причинител на чревната форма на заболяването е Schistosoma mansoni, достигащ на дължина 14-16 мм, а на чревната интеркалатна S. Intercalatum с размери на дължина до 20 мм. Възбудител на японската охлювна треска е Schistosoma japonicum с дължина 20-28 мм.

На страничната повърхност на яйцата на паразита обикновено присъства шип.

Цикълът на развитие е подобен на този на причинителя на урогениталната форма на заболяването, разликата се състои в междинния гостоприемник – това са охлювите от род Biomphalaria при чревната форма и охлювите от род Oncomelania при японската охлювна треска, а също са различни по локализация в организма.

Тези видове паразити осъществяват инвазия във вените на коремната кухина, а техните яйца с помощта на шиповете им попадат в лумена на червата и се отделят от организма чрез изпражненията.

Урогенитална охлювна треска

Причинител на тази форма на заболяването е Schistosoma haematobium е с дължина до 20 мм. Този вид шистозомоза обитава малките венозни съдове на урогениталната система, във венозните сплитове на малкия таз, пикочния мехур и матката.

Снесените яйца мигрират в пикочния мехур и съзряват в рамките на 5-12 дни и с урината се отделят от организма.

Какви са симптомите?

В острата форма на заболяването в урогениталната му форма съвпада с проникването на паразита през кожната повърхност и мигрирането им чрез кръвния поток. В този период се наблюдава разширяването на кръвоносните съдове на кожата, зачервяване, сърбеж.

Тези симптоми отшумяват след 3-4 дни. След това настъпва период на относително спокойствие, което продължава от 3 до 12 седмици.
При чревната форма признаците се проявяват 4-6 седмици след заразяването.

Лечение на шистозомиаза

Етиотропната терапия се провежда с празиквантел, който е познат и с наименованието азинокс.

Приложение на средства на народната медицина при това заболяване са недопустими и обикновено не се препоръчва спазването на определен хранителен режим.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 92

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Спарганоза
Следваща публикация