Травмите на глезена са сред най-честите увреждания на костите и ставите. Често силата на болката, неспособността за нормално ходене или изобщо за стъпване на засегнатия крак или притеснението, че костта може да се е счупила, карат хората да търсят лекарска помощ за контузията на глезена.

Основният проблем, пред който се изправят засегнатите, а и лекарите при първото посещение на пациента е дали има счупена кост. Често е трудно да се направи разграничение между фрактури /счупени кости/ и навяхване или разкъсване или разтягане на сухожилие, без да се направи рентгенова снимка на глезена.

Глезенната става е съставена от свързването на три кости – голямопищялната, малкопищялната и скочната, наричана още талус.

Какви са симптомите?

Признаците и симптомите на травми и фрактури на глезена в мнозинството от случаите са очевидни:

• Болката е най-разпространеното оплакване. Обикновено болката не се локализира точно на мястото на фрактурата.
• Засегнатият може да почувства първоначално болката на друго място, обикновено около коляното или на малки пръст на крака. Едва след болката се локализира около глезена. При такъв случаи болката в глезена спира, когато засегнатият започне да ходи.
• Често се случва мястото около глезена да набъбне. Подуването предполага увреждане на меките тъкани с възможно кръвотечение около ставата или проникване на течност вътре в самата става, най-вероятно кръв.
• Засегнатият може да забележи, че мястото около ставата започва да посинява, макар и не веднага. Посиняването може да продължи надолу към стъпалото или към пръстите на краката.
• При по-тежки фрактури е възможно да има очевидни деформации на костите около глезена. Възможно е кожата да бъде опъната над счупената кост.А разместването на счупената кост да бъде видимо при поглед към глезена.
• Ако бъдат наранени нерви или кръвоносни съдове, достигащи стъпалото, е възможно болката да е по-силна, кожата да избледнее, да се почувства изтръпване или засегнатият да не може да движи ходилото си или пръстите на краката си.

Какви са причините?

Когато човек окаже прекален натиск върху глезенната става, отвъд нейните възможности , тя се наранява.

• Ако само сухожилията са засегнати и са разтегнати или разкъсани, травмата е изкълчване на глезена.
• Ако някоя от трите кости, формиращи глезенната става бъде засегната и съответно нарушена нейната цялост, тогава увреждането на глезена представлява фрактура.

Фрактури могат да се появят, когато бъдат едновременно няколко ставни връзки. Това може да стане по няколко начина:

• „Претъркулване “ на глезена навътре или навън, като тежестта на цялото тяло се понася от глезена.
• Прекомерно огъване или разширяване на глезенната става.
• Затискане с нещо тежко на глезена или скачане от много голяма височина.
Завъртане на глезена на една страна;

Лечение на счупване на глезена

Ако човек подозира, че е възможно да има фрактура на глезена, то е препоръчително да се свърже с личния си лекар или да отиде в център за спешна медицинска помощ веднага. Но докато се стигне до болница или лекарски кабинет може да направи следното:

Да се държи глезена на високо, което ще спомогне за намаляване на подуването и болката.
Да се сложат студени компреси над наранената област, но не трябва да се прилага лед директно върху кожата. Студените компреси са ефективни през първите 24 до 48 часа.
Ибупрофенът е идеален при травми на глезена, защото действа едновременно като болкоуспокояващо и за намаляване на възпалението.