За повечето интимни двойки сексът в период на менструален цикъл е табу. Въпреки това съществуват и техни опоненти – те смятат, че интимният контакт по време на менструация може да бъде по-чувствен и по-запомнящ се.

Разбира се, този въпрос е строго индивидуален и еднозначно човек да се изкаже за или против е много трудно.

Гинеколозите са съгласяват с твърдението, че сексът в този период няма да нанесе никакви вреда само при условие, че репродуктивната система на жената е в отлично здравословно състояние и тя и нейният партньор се придържат към хигиенни правила по време на интимните ласки.

Във всички останали случаи съществуват известни рискове на първо място, отнасящи се за здравето на жената.

Риск №1 – ендометрит и развитие на други възпалителни процеси

Ендометритът представлява възпаление на лигавицата на матката.

Заболяването се характеризира с доста усложнено протичане.

Сексът в период на менструация излага на риск жените, тъй като в този период се разширява лумена на шийката матката и по този начин се превръща в пряк път за разпространение на патогенни микроорганизми, ако такива се намират във влагалището.

Чрез кръвния поток те мигрират в маточната кухина, а възпалителния процес може да се обостри не само в матката, но и във влагалището.

Лечението е лесно и не представлява трудност, но все пак е доста неприятно и създава дискомфорт на жената, а това нарушава цялото удоволствие, което тя би получила от интимните ласки със своя партньор.

Жените трябва да си дават сметка, че после секс при наличие на подобни медицински противопоказания лекото възпаление или инфекция на външните полови органи или на перианалната област /което дори невинаги се усеща/ може да прогресира в сложен възпалителен процес вече в самата матка.

Риск №2 – инфекциозни заболявания

Съществува предположение, че зачеване след секс по време на менструален цикъл не може да се осъществи, тоест да настъпи бременност.

Поради това много от интимните двойки бързат да се откажат от бариерното средство за контрацепция – презерватива, забравяйки, че именно той най-много предпазва от предаването на полови инфекции.

Ако такива съществуват в организма на мъжа или жената, то интимните ласки без предпазни средства по време на менструация ще обусловят осъществяването на нежелан обмен на патогенна микрофлора.

Още повече, че кръвта е нещо като проводник за патогенните бактерии.

Риск №3 – нежелана бременност

В действителност зачеване по време на менструален цикъл е малко вероятно, но не и изключено.

Най-малък риск от забременяване съществува на 2-ри 3-ти ден от менструацията, въпреки това двойките, които обичат да се наслаждават на своята близост в този период, я отлагат за 5-ти, 6-ти ден, тъй като в първите дни кръвотечението е най-обилно.

Но овулацията /най-благоприятният момент за зачеване и обикновено е в средата на цикъл/ може да „подрани“ и да настъпи на 6-ти 8-ми ден. Освен това в рамките на един менструален период са възможни 2 овулации.

Митове

Мит №1 – сексът по време на цикъл засилва болезнените усещания.

Всъщност е точно обратното. На първо място повечето жени съобщават за увеличаване на либидото в този период. На второ място наличието на кръв във влагалището означава, че от сухота интимната двойка няма смисъл да се опасява.

Мит №2 – сексът по време на менструация влияе на настъпването на овулацията и на продължителността на цикъла.

Съкращаването на маточните мускули по време на оргазъм способства за намаляване на времетраенето на цикъла, тъй като по-този начин отделеният вече ендометриум по-бързо напуска маточната кухина. ре