Вечер на свещи - всичко за супозитории
Полезно

Задача на всяка лекарствена терапия е препаратът да действа максимално точно и да предизвиква колкото се може по-малко странични ефекти от страна на другите органи.

Именно поради тази причина лекарствата за местно приложение имат редица предимства пред таблетки или инжекции, при които те проникват в общото кръвообращение.

Една от формите, която се използва за лечение на разнообразни заболявания, са супозитории. Какво е това, какви са те и как правилно да се използват?

Какво е това супозитории?

Супозитории или свещи – това е специална форма на лекарство, която е с твърда консистенция на стайна температура и се размеква при попадане в среда с телесна температура.

Така те съдържат ефективно вещество, което попада на повърхността на лигавицата на ректума, влагалището и уретрата, няколко минути след въвеждането на свещи.

Освен него, супозитории съдържат още редица вещества, които осигуряват характерни физико-химически свойства.

Липофилна основа

Това са редица вещества, които придават на свещите твърда форма при стайна температура. Сред тях се отнасят какаово масло, съединяването му с парафини, твърди мазнини, ланолин, восък твърд и др.

Всички тези съединения не оказват никакво въздействие на състоянието на лигавицата, те са безопасни и се използват единствено, за да може свещта да запази формата си.

Свещите на липофилна основа напълно се разтварят на телесна температура в продължение на 15 минути.

Хидрофилна основа

Това са други съединения, които придават на супозиториите свойството да се размекват на телесна температура. Сред тях са желатино-глицериновите гелове, различни видове полиетилененоксиди. Свещите, които се изготвят на хидрофилни основи се разтварят по-лесно и това става за около час.

Свещите, които стоят в хладилника или просто на прохладно място, могат дълго да запазят своята форма. Но ако се вземат в ръка, ще започнат да се разтапят. Затова е необходимо да се помнят правилата за приложение на свещите.

Кога лекарите назначават свещи или супозитории?

Свещите са много удобна лекарствена форма, подходящи са в следните ситуации:

  • Заболяването може да се излекува единствено с препарат за местно приложение – свещи против хемороиди, лечение на вагинална дисбиоза;
  • Човек има проблеми с преглъщането – усложнения на инсулт, черепно-мозъчна травма;
  • Изразено повръщане – треска при малки деца, чревна инфекция;
  • Гадене от вкуса на лекарството;

Разтварят се малко по-дълго, отколкото когато се приемат през устатата. Но ако тази мярка е принудителна, то тази вариант все пак е по-добър, отколкото липсата на лечение.

Вагинални супозитории

Вагинални свещи широко се използват в гинекологията за лечение на различни възпалителни заболявания при нарушение на местната флора.

Действието е предимно местно – препаратът се абсорбира от повърхността на лигавицата в нейните дълбоки слоеве и на практика не попада в системното кръвообращение.

Това позволява използване на супозитории при жени с патологии на черния дроб бъбреците, при бременните и кърмещите жени.

Вагиналните свещи могат да имат кръгла, овална  или вид на плоско тяло форма със закръглен край – песар. Нейната маса може да бъде от 1.5 до 6 грама, но най-често е 4 грама.

Съвременните вагинални свещи имат апликатор, помагащ въвеждането им по-дълбоко, което изключва изпадане.

Ректални свещи

Ректалните свещи имат по-широки показания за приложение.

Използват се както за лечение на заболявания на ректума – хемороиди, възпалителни заболявания, дисбиоза, така и при други заболявания – треска и болка, някои психиатрични заболявания, например, шизофрения, биполярно разстройство, за лечение на профилактика на морска болест.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 155

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg