Задача на всяка лекарствена терапия е препаратът да действа максимално точно и да предизвиква колкото се може по-малко странични ефекти от страна на другите органи.

Именно поради тази причина лекарствата за местно приложение имат редица предимства пред таблетки или инжекции, при които те проникват в общото кръвообращение.

Една от формите, която се използва за лечение на разнообразни заболявания, са супозитории. Какво е това, какви са те и как правилно да се използват?

Какво е това супозитории?

Супозитории или свещи – това е специална форма на лекарство, която е с твърда консистенция на стайна температура и се размеква при попадане в среда с телесна температура.

Така те съдържат ефективно вещество, което попада на повърхността на лигавицата на ректума, влагалището и уретрата, няколко минути след въвеждането на свещи.

Освен него, супозитории съдържат още редица вещества, които осигуряват характерни физико-химически свойства.

Липофилна основа

Това са редица вещества, които придават на свещите твърда форма при стайна температура. Сред тях се отнасят какаово масло, съединяването му с парафини, твърди мазнини, ланолин, восък твърд и др.

Всички тези съединения не оказват никакво въздействие на състоянието на лигавицата, те са безопасни и се използват единствено, за да може свещта да запази формата си.

Свещите на липофилна основа напълно се разтварят на телесна температура в продължение на 15 минути.

Хидрофилна основа

Това са други съединения, които придават на супозиториите свойството да се размекват на телесна температура. Сред тях са желатино-глицериновите гелове, различни видове полиетилененоксиди. Свещите, които се изготвят на хидрофилни основи се разтварят по-лесно и това става за около час.

Свещите, които стоят в хладилника или просто на прохладно място, могат дълго да запазят своята форма. Но ако се вземат в ръка, ще започнат да се разтапят. Затова е необходимо да се помнят правилата за приложение на свещите.

Кога лекарите назначават свещи или супозитории?

Свещите са много удобна лекарствена форма, подходящи са в следните ситуации:

  • Заболяването може да се излекува единствено с препарат за местно приложение – свещи против хемороиди, лечение на вагинална дисбиоза;
  • Човек има проблеми с преглъщането – усложнения на инсулт, черепно-мозъчна травма;
  • Изразено повръщане – треска при малки деца, чревна инфекция;
  • Гадене от вкуса на лекарството;

Разтварят се малко по-дълго, отколкото когато се приемат през устатата. Но ако тази мярка е принудителна, то тази вариант все пак е по-добър, отколкото липсата на лечение.

Вагинални супозитории

Вагинални свещи широко се използват в гинекологията за лечение на различни възпалителни заболявания при нарушение на местната флора.

Действието е предимно местно – препаратът се абсорбира от повърхността на лигавицата в нейните дълбоки слоеве и на практика не попада в системното кръвообращение.

Това позволява използване на супозитории при жени с патологии на черния дроб бъбреците, при бременните и кърмещите жени.

Вагиналните свещи могат да имат кръгла, овална  или вид на плоско тяло форма със закръглен край – песар. Нейната маса може да бъде от 1.5 до 6 грама, но най-често е 4 грама.

Съвременните вагинални свещи имат апликатор, помагащ въвеждането им по-дълбоко, което изключва изпадане.

Ректални свещи

Ректалните свещи имат по-широки показания за приложение.

Използват се както за лечение на заболявания на ректума – хемороиди, възпалителни заболявания, дисбиоза, така и при други заболявания – треска и болка, някои психиатрични заболявания, например, шизофрения, биполярно разстройство, за лечение на профилактика на морска болест.