Серомът след мамопластиката се разглежда като рядко специфично хирургично усложнение. С проблема след процедурата се сблъскват не повече от 1% от хората.

Отговорността за нейната поява е на хирурга при неспазване на всички аспекти по време на операцията и на пациентката при неизпълнение на препоръките след постоперативния период.

Първите признаци на серомата след мамопластиката възникват 4-14 дни след манипулацията по увеличаване на гърдите. Жената обръща внимание на асиметрията – едната жлеза се увеличава, оттича, което често се съпровожда с болка и зачервяване на кожата.

Няма смисъл да се плашите от серомата след мамопластика с обикновено подуване, което само отзвучава.

Усложнения и мамопластика – сером

Сером – течност, консистенция и цвят, на която зависят от състава. Леко жълтата, малко вискозна, съдържа лимфоцити, левкоцити, макрофаги и прочие кръвни клетки. Червеният оттенък на серомата придават еритроцитите, а вискозитетът – липидите и белтъците.

Серомът се разпространява леко сладникав, ярко изразена миризма, когато изтича през операционната рана или образувалата се фистула.

Сером след мамопластика

Симптомите се проявяват не веднага, а след няколко седмици и дори месеци.

• Изменение на формата на млечната жлеза. Увеличаването в обема се обяснява с натрупване на течности в тъканите, което води до изменение на контурата в определено място – образуване на фистули, и дори изменение на зърното.
• Подуване – доколкото натрупаната серома не е ограничена от образувание подобно на капсула, е характерно проникването на всички меки тъкани. При палпация се наблюдава еластичност на целия орган, увисване на кожата.
• Зачервяването на кожата се обяснява с вътрешното налягане на натрупаната течност, а също и с частично разрушаване на кръвоносните съдове. Често се допълва от хематом.
• Болезненост при палпация, ходене, физическа активност са признак за натрупване на голям обем на серомата и продължително съществуване.

Несвоевременното обръщане към хирург е възможно да предизвика формирането на фисура – канал, през който ексудатът изтича навън.

Към образуване на фисури са предразположени жените с мека и изключително тънка кожа. В рисковата група се намират тези, които са увеличили гърдите си с няколко размера, като по този начин се разтяга кожата.

Сером след мамопластиката – причини

Това е рядко явление. В повечето случаи се разсейва в рамките на няколко дни, по-рядко се натрупва, доставяйки на пациентката физически и морален дискомфорт.

Една от причините за серомата е увреждане на лимфните съдове и изтичане на лимфната течност в тъканта.

Диаметърът на някои от тях е толкова малък, че не могат да зараснат, тъй като натрупват самостоятелно тромбоцити. Ако кръвта не започне да се съсирва се натрупва сукървица.

Често серомата след мамопластиката се разглежда като следствие на хепатомата. Кръвта натрупала се в джоба на имплантацията се натрупва, а ексудатът се разсейва.

Реакцията на материалите – имплантите и шевният материал са чужди за организма, реакцията към които може да се предвиди.

В рисковата група са хора с повишена чувствителност и предразположени към алергии. Въпреки използването на иновационни материали, които се определят като биологично инертни, все пак са способни да предизвикат отоци и натрупване на сукървица.

В списъка с причини, предизвикващи серомата след неуспешна мамопластика, влизат непрофесионализъм на пластичния хирург, лекарски грешки.

• Операцията предполага разрязване на 2-та слоя гърди, защото се отнася към манипулациите с висока травматичност.
• Лошо имплантиране на имплантационния джоб – с активна аспирация или пълната му липса.