Макар че зимният сезон е в разгара си и да умираме от студ е нещо напълно нормално и очаквано в средата на месец януари, невинаги ниските температури са причината за пронизващата тялото ни, хладина.

И въпреки че, да ни бъде студено през лятото, например, изглежда нещо невъзможно за повечето хора, съществуват и тези от нас, на които, така да се каже, „вечно им е студено“ – независимо колко топло са облечени, дали е лято или зима, дали са си вкъщи или някъде другаде – тоест, така наречените, зиморничави хора.

Кои хора са зиморничави?

Учените са установили, че всичко зависи от телесната ни температура. Но кои са факторите, които й влияят и защо докато на нас, например, навлечени с хиляда пласта дрехи, ни е по-студено, отколкото на човека срещу нас, който е едва по къс ръкав?

Едни от най-важните всеизвестни фактори са теглото ни, начинът ни хранене и разбира се, генът ни, но това далеч не са единствените. Влияние оказват и други фактори, като например, възрастта ни, полът ни, режимът ни на сън, времето, което сме склонни да прекарваме почивайки си, дали тренираме или не,начинът ни на живо като цяло и дори това дали сме щастливи или не съвсем.

Хората сме създания, чиято нормална телесна температура е около 37 по Целзий.

Оказва се, че регулирането на температурата ни зависи и започва още от някои части на мозъка ни. То се влияе от определени хормони, които взимат в предвид вътрешната ни телесна температура и външната ни, както и тази на средата, в която се намираме.

Според учените, голямо влияние оказват нивата на естрогена – един от най-важните хормони в човешкото тяло.

Открито е, че както на старите хора им е по-студено по принцип, отколкото на по-младите, така и на жените им е по-студено отколкото на мъжете и на хората, които предпочитат по-заседналия начин на живот, отколкото на тези от нас, които обичат спорта и го практикуват редовно.

Но защо?

Мъжете, още по начало имат повече изградена мускулна маса, докато при жените са по-разпространени мазнините. И докато мускулната маса произвежда топлина, то мазнините я складират.

Също така е установено и, че на по-слабите и стройните от нас, принципно им е по-студено, отколкото на хората с по-висок мазнинен процент, именно по тази причина – колкото по-малко мазнини имаме, толкова по-малко топлина складираме в себе си.

Месечният цикъл също оказва своя ефект. Изследванията показват, че той в някои случаи, е способен да промени телесната температура на жената с цели няколко градуса.

Проучванията показват, че ние регулираме температурата си чрез процесите терморегулация и хомеостаза и при всеки от нас, нивото на което действат те, образно казано, е различно.

Много от хората, на които вечно им е студено, страдат от различен стадий на хипотермия, без дори да го подозират.

Това е заболяване, при което кислородът не е в достатъчни количества приеман от организма и телесната температура започва да спада, заедно с жизнеността на самия организъм, все повече и повече.

Хормоните на щастието също оказват своите влияния, което е намирано за изключително странно от много хора. Но е факт, че изследванията показват, че хората, които са по-самотни, по-тъжни и по-нещастни от другите, предпочитат в много по-големи количества да се свият в леглото си с топъл чай, отколкото да прекарват времето си навън.