При студено време вероятността от настъпване на остри фази на сърдечно-съдовите заболявания се увеличава. И февруари се счита за най-опасния месец. Защо? И как да предотвратим проблема?

Със статистиката трудно може да се спори

Неотдавна изследователи от Лос Анджелис анализирали статистиката в 7 американски щата с различен климат.

Установило се, че през зимата показателите на смъртността от сърдечно-съдови заболявания на всички тези територии се увеличила средно с от 26 до 36% в сравнение с аналогичните данни за летните месеци.

Тези данни потвърждават резултатите от предходни изследвания, посветени на връзката между честотата, тежестта на различните видове инсулти и годишното време в различните държави по света.

Така например, още през 1956-1970 година са провеждани наблюдения, чиято цел била установяване на въздействието на климата върху сърдечно-съдовата система.

Резултатите показват, че за умерените географски ширини, в които е разположена и България – най-много смъртни случаи от инсулт се отчитат през зимата – 31.2% и през есента – 26.9%. Като най-тревожните месеци са февруари – 11.4% и ноември – 9.3%.

Португалски учени пък са установили, че понижаването на температурата само с един градус по Целзий увеличава вероятността от настъпване на инсулт с 3.9%.

А от кардиоемболичен инсулт, възникващ в резултат на попадане в мозъка на тромб, образувал се в сърцето, дори с 5%.

И, както и да погледнем, се оказва, че вече сме навлезли в опасния сезон, поради тази причина допълнителната бдителност съвсем няма да е излишна.

Четири хипотези

Защо сърцето и кръвоносните съдове страдат през зимата?

Има няколко предположения.

По-студеното време може да усили свиването на кръвоносните съдове и се увеличава артериалното налягане. И последното е един от водещите рискови фактори, обуславящи настъпването на инсулта.

Хората не се грижат толкова за здравето си, както през лятото. През зимата обикновено се храним с по-тежка храна, повече злоупотребяваме с алкохола, водим по-заседнал начин на живот.

А всичко това създава допълнителни условия за образуване на тромби.

Под въздействието на студа се изменя функционирането на вазомоторните центрове, които отговарят за регулацията на кръвообращението.

Също така повишена чувствителност към съдовите разстройства в мозъка, имат хора, чието мозъчно кръвообращение вече, по една или друга причина, е нарушено.

Последните възникват при внезапните промени във времето, които са характерни за януари по нашите ширини – от температури доста под нулата, изведнъж с нахлуването на топли въздушни маси, те се покачват до 10-15 градуса над нулата.

През зимата организмът е изложен на постоянните температурни колебания. Когато е горещо, човек се изпотява интензивно, което неизбежно се съпровожда със загуба на течности и електролити.

А това на свой ред води до сгъстяване на кръвта, увеличава се рискът от развитие на тромбози, възможно е тези фактори да обусловят развитието на аритмия.

Ако човек постоянно стои на твърде топло в отоплявано помещение, а след това излезе на разходка, кръвоносните съдове се свиват от студа – така се случва и инсулта.

Сърцето моли за помощ

За съжаление, метеорологичните фактори на практика не се поддават на контрол – можем да следим прогнозата за времето, но не е възможно да ѝ повлияем.

Поради тази причина е особено важно да обръщаме внимание на съпътстващите заболявания. Заедно с останалите зимни причини те многократно увеличават риска от инфаркти и инсулти и от други сърдечни-съдови заболявания.