Хората често страдащи от различни възпалителни заболявания на горните дихателни пътища понякога трябва да лекуват и възпаление на клиновидните синуси, което обаче е сравнително рядко.

Това заболяване може да стане следствие на различни вирусни, бактериални и микотични инфекции, а при липса на необходимото и професионално лечение може да премине в хронична форма.

В острите стадии заболяването лесно се поддава на лечение, но при липса на своевременна квалифицирана лекарска помощ може да се стигне до развитието на тежки усложнения.

Сфеноидитът е отоларингологично заболяване, което се съпровожда с развитие на възпалителен процес в клиновидната носна кухина, разположена в близост до хипофизата, очните нерви и сънните артерии.

Като е възможно възпаляването на само единия клиновиден синус или веднага и на двата.

В настоящата статия ще ви запознаем с причините, симптомите, методите за диагностика и лечение на това възпалително заболяване, което се явява разновидност на синузитите.

Тази информация ще ви е полезна, тъй като ще можете навреме да разпознаете своевременно едва възникналите възпалителните процеси в клиновидните синуси и няма да допуснете преминаването им в хроничен стадий или усложняване на протичането им.

Причини

За развитие на сфеноидит причина могат да станат патогенни микроорганизми:
• Вируси – грипни вируси, риновируси, аденовируси и др.;
• Бактерии – пневмококи и др;
• Гъбички – мицетом и аспергил;

Най-често се наблюдават сфеноидити с вирусен или бактериален произход, а неговите гъбични форми се срещат по-рядко, но е възможно да се развият при хора с отслабена имунна система, които дълго време са приемали антибиотици или пък страдат от тежки заболявания – левкемия, СПИН и др.

За развитието на сфеноидит могат да способстват анатомични особености на структурата на клиновидните синуси:

• Липса или ограниченост на аностомозата;
• наличие на полипи или кисти, които затварят анастомозата;
• наличие на злокачествени туморни новообразувания;
• наличие на допълнителни вдлъбнатини или прегради, тесен или неголям размер;

Освен тези особености на структурата на клиновидния синус за развитието на сфеноидит могат да способстват – изкривяване на горния заден отдел на носната преграда.

Според отоларинголози, наличие дори на 2 от гореописаните предразполагащи фактори може съществено да увеличи риска от развитие на възпалителен процес в клиновидната кухина на носа.

Именно поради тази причина на хората с такива анатомични нарушения в структурата на носа и предразположеност към синузити се препоръчва провеждане на хирургични операции за отстраняване на тези патологии.

Симптоми

Остър сфеноидит
Обикновено се съпровожда с признаци на възпалителен процес и обща интоксикация, които се изразяват в повишаване на телесната температура, слабост, сънливост и състояние на обща неразположеност.

Липса на повишена температура може да се наблюдава при хората с нарушена терморегулация и понижен имунитет.

Хроничен

Оплакванията са същите както и при хроничен – главоболието и неприятната миризма от носа са изразени по-слабо интензивно и безпокоят човек периодично.

Лечение на сфеноидит

Терапевтичната тактика при острана форма зависи от възпалителния процес и от определяне на причината за неговото развитие. Лечението може да се проведе амбулаторно или в условията на стационар.

Етиотропна терапия

За потискане и унищожаване на възбудителя на бактериалната форма на болния се назначават антибактериални средства за вътрешно и външно приложение.

За тази цел могат да се използват антибиотици от различни групи и препаратът се подбира индивидуално за всеки пациент, като може да бъде в таблетна или в инжекционна форма.