Шеф-тиранин - най-голямата мечта на всеки психопат
Полезно

Изследване показва, че психопатите най-добре работят с началници-тирани

Психопатите най-добре работят под ръководството на началник-тиранин, който ги оскърбява и оказва морален натиск, установили учените.

В условията, при които нормален човек, по-скоро ще подаде молба за напускане, психопатите демонстрират нарастване на продуктивността и въвличане в работата.

Психопатите много добре се разбират с началници-тирани – дебелащината и моралния натиск само ги мотивират да работят още по-добре.

В зависимост от склонността към психопатия, работниците реагират на морален натиск и оскърбление от страна на началството по различен начин.

Въпреки формираната масова култура на стереотипа, психопатите – това не са жестоки маниаци и убийци.

В психиатрията под психопати се разбират безсърдечни, егоцентрични и лъжливи хора, неспособни на състрадание и разкаяние.

Количеството психопати в света е 1-2% от населението

Психопатията се дели на първична и вторична.

Първичните психопати са безстрашни, не страдат от тревожност и невротизъм, очарователни са за околните, не ги вълнува кой какво мисли за тях.

Липсата на склонност да се тревожат, заради чуждото мнение води до неспособност да усещат срам или разкаяние, затова позволява при необходимост да бъдем неискрени и нечестни.

Вторична психопатия, обратно, се проявява чрез повишена импулсивност и невротизъм.

Ако първичната психопатия може да бъде изгодна за израстване в бизнеса или в политиката, то вторичната за извършване на престъпления.

Съществуват първични и вторични аспекти на психопатията.

В двата случая става въпрос за противообществено поведение, но при първична психопатия хората са хладнокръвни, неспособни са да съчувстват и да са безстрашни.

Не реагират на това как карат другите хора да се ядосват, страхуват се, изпитват стрес. Хората с вторична психопатия са по-скоро рискови и импулсивни.

Първичните психопати отлично работят под ръководството на ръководители-тирани.

В сравнение със служителите, които не са имали проявления в психопатията, в такива случаи са изпитвали по-малко гняв и повече положителни емоции.

Учените, провели 2 изследвания, участници, в които били 419 работници в зряла възраст.

Първо те преминали личностни тестове, с помощта на които до колко са изразени психопатичните черти на характера у участниците.

След това, след месец, те направили още едно запитване за установяване на нивото на ярост и други емоционални характеристики.

В първото изследване доброволците трябвало да проучат профилите на мениджъри, където били представени като разумни и делови или като склонни към тирания на работното място и оскърбления.

Участниците в изследването с високо ниво на първична психопатия съобщавали, че се чувстват по-щастливи, представяйки си как работят като тиранин.

Във второто изследване участниците трябвало да оценят колко техните собствени началници са склонни към оскърбително поведение:

• Колко често нагрубяват;
• Навлизат в личния живот на работниците;
• Нарушават обещанията;
• Не обръщат дължимото обещание в работата;

Участниците с първична психопатия се чувствали не толкова сърдити, по-уверени и концентрирани в работата.

Концентрирането върху работата авторите на изследването определят като позитивно, което носи състояние на удовлетворение, за които са характерни енергичност и самоотверженост.

Много начини, с помощта на които ръководителите се опитват да манипулират, могат да бъдат доста неприятни

Те могат да стимулират и подкрепят именно тези хора, които разделят културата на насилието.

Психопатите под ръководството на началници-тирани се стараят да се представят в най-добра светлина, за да надминат колегите.

В компаниите съсредоточеността на служителите се използва като показател за нормална обстановка в организацията.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.38 37

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg