Шиен миозит – това е доста широко разпространено възпалително заболяване, което се локализира в областта на мускулите на шията и на рамото.

Съществуват много голям брой фактори, които могат да предизвикат този патологичен процес, възможно е да се дължи на банално преохлаждане и пренапрежение.

Шиен миозит - студеният вятър вреди на вратните мускули

Понякога шийният миозит е признак на по-сериозни нарушения, обикновено произхожда от автоимунни реакции.

Тази патология често е доста "упорита" и трудно се поддава на лечение. В тази връзка при поява на каквито и да е оплаквания, които не отшумяват дълго време, трябва да се запише час при личния лекар.

Сред различните форми на миозит този на шията се развива най-често. Такова възпаление е възниквало поне веднъж при всеки един от нас. 

Шиен миозит може да се развие абсолютно на всяка възраст, дори и при децата. Не представлява сериозна заплаха за живота на човек и в повечето случаи се стига до оздравяване.

Понякога обаче възпалението на шийните мускули преминава в хронична форма, което води до значително понижаване на качеството на живот на болния.

Причина за тази болест е студеният вятър и теченията, които „обдухват” областта на врата. По-рядко този патологичен процес е предизвикан от травмиращи въздействия, неудобно положение на шията или необичайно силна физическа активност.

Шиен миозит най-често се развива при хора, които се занимават професионално се занимават със спорт или при работа, непосредствено свързана с физическо натоварване.

В някои случаи това възпаление възниква на фона на остро инфекциозно заболяване, например, вирусна инфекция или ангина.

Рискова група по отношение на миозит на шията са хора, които поради своята работа дълго време се намират в едно и също положение.

Като пример могат да бъдат приведени шофьори, пианисти и т.н. Често тази болест се открива при ученици и студенти, особено при подготовка за изпити.

Невинаги миозит се предизвиква от безобидни на пръв поглед причини. Възпалението на мускулите на шията и на раменете може да е обусловено, макар и доста по-рядко, от автоимунни реакции.

Имунната система в резултат на неопределени причини започва да проявява агресия по отношение на собствената си мускулна тъкан, което предизвиква възпалителен процес.

Тези нарушения често се наблюдават при системен лупус, ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания.

Друга възможна причина е паразитна инвазия. Хелминтите, локализиращи се в организма, способстват за отключване на верига на токсико-алергични реакции чрез образуваните продукти на жизнената дейност.

В двата гореописани случаи често се засягат не само мускулите на шията, но и другите мускулни групи.

Симптоми, характерни за шиен миозит

Основен симптом при шиен миозит, който обикновено се появява няколко часа след въздействието на провокиращия фактор, е болката.

Болковият синдром нараства внезапно и най-често се локализира от едната страна на врата и значително се усилване при навеждане или завъртане на главата.

В някои случаи се наблюдава постепенно усилване на болката и нейното разпространение в областта зад тила, гърба и т.н. При преглед може да се установи лек оток, понякога присъства изразено възпаление.

Палпацията на мускулите е болезнена, те са леко по-плътни. Всички клинични проявления стихват от само себе си за няколко дни.

При хронично протичане присъстват същите симптоми, но се появяват периодично. Обостряне може да предизвика, дори незначително физическо натоварване или неудобна поза.

В резултат на продължително протичане на възпалителен процес мускулите постоянно са под напрежение.

Най-интензивни са симптомите при гнойна форма. Болковият синдром е доста силно изразен. Засегнатата област е отекла и зачервена, усеща се като по-топла спрямо околните тъкани.

Задължително се присъединява общ интоксикационен синдром с повишена телесна температура, слабост, главоболие и т.н.

Лечение и профилактика на възпалението на мускулите на шията  

При остро възпаление, което се предизвиква от физически натоварвания, травми или течения, се препоръчва използването на местни противовъзпалителни и сгряващи средства.

При силен болков синдром са показни аналгетиците. Физическата активност в засегнатата област трябва да се ограничи, могат да се назначат физиотерапевтични процедури.

В този случай шийният миозит протича в гнойна форма, възниква необходимост от използването на антибиотици. Понякога може да е необходимо хирургична интервенция.