Склонността човек да снима всичко наред – храна, забележителности, себе си – много хора считат за зависимост. Сега в полза на харесващите да публикуват свои снимки в социалните мрежи се появи достоен отговор на това обвинение.

Американската Кристин Дил доказа, че дори кадър на нашия обяд, пуснат в Instagram, ни прави по-щастливи.

Някога фотографията е била скъпо удоволствие. Сега всичко, което се изисква за създаване на снимка е смартфон, място на картата памет и търпение на приятел, който е принуден да наблюдава фотосесията на чаша капучино.

Често ни казват, че постоянното снимане ни пречи да възприемаме света с пълна сила, отбелязва докторът на философските науки и професор от университета на Южна Калифорния Кристин Дил.

Съществува убеждението, че снимките пречат на осъзнаването, а обективът се превръща в преграда между нас и реалния свят.

Кристин Дил проведе серия от 9 експеримента, в рамките на които се изследвали емоциите на хората, правещи снимки. Оказва се, че процесът на фотографиране прави хората по-щастливи и им позволява по-ярко да преживяват момента.

Когато правим снимки, светът изглежда по малко по-различен начин, обяснява Кристин Дил, затова и вниманието от по-рано се концентрира върху тези неща, които човек желае да запечата, а това означава и да съхрани в паметта си.

Това позволява напълно да се потопим в случващото се в момента, и да получим максимум емоции.

Основните положителни емоции доставя процесът на планиране на снимките.

Например, пътешествия и преглед на забележителностите. В един от експериментите Кристин Дил и нейните колеги качили в 2 двуетажни туристически автобуса по 100 души и тръгнали с тях на тур по най-живописните места на Филаделфия.

В единия автобус било забранено използването на техника, а във втория на участниците били дадени фотокамери и били помолени да направят снимки по време на тура.

Според резултатите от проучването на хората от втория автобус пътешествието им харесало много повече. Освен това те се почувствали по-въвлечени в процеса, отколкото техните колеги от първия автобус.

Любопитното е, че ефектът работи дори по време на скучните учебни екскурзии по археологически и научни музеи. Именно на екскурзия из такива музеи учените изпратили група студенти, на които били дадени очила с лещи, проследяващи посоката на погледа. Участниците били помолени да фотографират всичко, което им се прииска.

След експеримента всички студенти признали, че екскурзиите много им харесали. Анализирайки данните, авторите на изследването установили, че участниците по-дълго гледали към тези неща, които планирали да запечатат на камерата.

Кристин Дил бърза да зарадва и хората, които обичат да си снимат обяда в Instagram или да споделят закуската си в Snapchat. Участниците в експеримента помолили по време на всяко хранене да правят минимум по 3 снимки на храната си.

Това им помогнало да получат повече удоволствие от обяда, отколкото тези, които просто се хранили.

Според Кристин Дил се чувстваме увлечени не просто от самия процес на снимане и дори не от харесванията на приятели.

Планирането на бъдещата снимка, изграждането на някаква композиция и представата за готовия резултат ни кара да се чувстваме щастливи, да живеем осъзнато и да получаваме повече удоволствие от случващото се.

Така че не трябва да забравяме за социалните мрежи по време на отпуска, ако нямате фотоапарат, правете снимките мислено, също е толкова ефективно.