Бергамота не е много познат на нашия народ. В миналото се е използвал, както за лекуване на някои болестни състояния, така и в производството на аромати и в готварството.

Днес, ще ви разкажем малко повече за интересното растение и ще ви запознаем с неговите качества.

История на бергамота

Растението бергамот е цитрусов плод, който е открит за първи път през 18 век. Според някои източници обаче, предците ни са се възползвали от полезните качества на плода още през древността.

Плодовете бергамот са малки по размер, с крушовидна форма и кисел вкус. Спорно е, дали плодът е забелязан първо в Северна Америка или Италия. Днес, местността Калабрия в Италия е най-големият производител на бергамот, но се отглежда още и в Южна Америка.

Какви са ползите от цитрусовия плод

В етеричното масло от бергамот се съдържат много ценни съставки, сред които са: борнеол, сабинен, цимен, линалол, мирцен, терпинен, витамин С, антиоксиданти и много други.

Има доказателства, според които само няколко капки от етеричното цитрусово масло могат да имат благоприятен ефект върху настроението ви и психичното ви състояние. Установено е, че някои от съставките на плода са ефективни в борбата с тревожността, стреса и депресията. Освен това освежаващия аромат на бергамот, може да ви отърве от чувството за меланхолия и да ви ободри.

Цитрусът има и други ползи в медицината.

Той притежава силни противовъзпалителни и антисептични свойства. Екстрактът от бергамот лекува успешно инфекции на пикочните пътища и стомашно-чревният тракт.

Може да се използва и като естествен антибиотик за третиране на различни кожни проблеми. Препоръчва се, дори, при сериозни кожни заболявания, като херпес, екзема, акне пърхот.

Освен, че лекува бактерии и гъбички по кожата, той успява и да я регенерира, като не я изсушава, подобно на много козметични продукти за проблемна кожа. Продукти с бергамот се препоръчват дори и при лекуване на рани, с цел по-бързото им заздравяване.

Съставките на бергамота могат да помогнат за заличаването на стрии, хиперпигнтация и изравняване на тена. Освен това екстрактът от плода може да се използва сато добавка към някои козметични продукти за балансиране на pH на кожата.

Оказва се, че бергамотът, може да се отрази много добре и на косите ни.

Прилагането на етерично масло от бергамот в някои от любимите ви продукти за коса, може да подобри кръвообращението на скалпа, като по този начин укрепва космените фоликули. Така се заздравява косъма и косата е по-здрава и по-красива. Препоръчва се и за дами с буйни коси, на които им е трудно да стилизират прическата си.