Какво представлява шумът в ушите?

Шумът в ушите или тинитус е звънтене, свистене или друг вид шум, който произхожда от самото ухо или от главата, но всъщност няма външен източник на шум, а засегнатият усеща шум в ухото си. Повечето от нас вече са усещали шум в ушите или някакъв друг звук.

Шумът в ушите е възможно да бъде доста смущаващ за тези които го притежават. При повечето от хората това състояние не представлява сериозен проблем, а по-скоро неудобство, че шумът е постоянен.

Въпреки това при някои хора шумът в ушите може да изисква специално лечение с медикаменти или хирургична интервенция. 20 млн. европейци имат шум в ушите по данни на Световната здравна организация и при 1 милион от тях той сериозно пречи на ежедневните им дейности.

Шумът в ушите може да възникне във всяка от четирите части на слуховата система – външно ухо, средно ухо, вътрешно ухо и мозъка.

В някои ситуации шумът в „ушите или кънтенето“ в главата е нормално. Няколко техники и процедури могат да бъдат в помощ на засегнатите от това състояние, в зависимост от причината.

Някои от най-често срещаните шумове, които хората чуват при тинитус са например „пеене“ на щурци или бучене, бръмчене, съскане, свирене или писклив звън.

Други видове шум в ушите се състоят в щракане или пулсиращ шум, съответстващ на сърцебиенето ви.

Най-често срещаният тип тинитус е известен като субективен шум в ушите, което означава, че вие чувате звук, който не може да бъде доловен от друг човек.

А много по-необичаен вид тинитус е обективният шум в ушите, което означа, че лекарят, който ви преглежда може наистина да чуе звук, ако се заслуша внимателно.

Лечение на тинитус

Ако вие установите, че имате шум в ушите е препоръчително е да бъдете консултирани от специалист по УНГ, като лечението зависи от причината за състоянието.

Примерното лечение може да се състои от прием на медикаменти, намаляване на емоциалния стрес, ограничаване на излагането на по-силни шумове и цялостна промяна в обичайния ви начин на живот.

В повечето случаи тинитусът се причинява от увреждане на слуховия нерв. В тези случаи обикновено няма нужда от лечение освен да се установи със сигурност, че шумът не е предизвикан от друго лечимо заболяване.

В изключително редки случаи, когато шумът в ушите е притеснителен съществуват редица възможности за лечение.

Някои от най-полезните лекарствени средства при тези случаи са антидепресантите, които имат и противострахови свойства, а понякога се поставят и малки устройства подобни на слухови апарати, блокиращи шума, идващ от ухото с тъй наречения „бял шум“.

Хората, които се смущават от шума в ушите само когато се опитват да заспят, звукът на вентилатор, радио или машина за бял шум обикновено е всичко, което нужно, за да бъде облекчено състоянието.

Повечето хора с шум в ушите откриват, че тяхното състояние се влошава, когато са под силен стрес, затова техниките за релаксация за много полезни тогава.

Избягването на кофеина се препоръчва, тъй като редовният му прием е възможно да увеличи шума.

Избягването на приема на аспирин и продуктите, които съдържат аспирин в големи количества  също е препоръчително, за да се облекчаване на състоянието.

Превенция срещу тинитус (шум в ушите)

Силните шумове, на които сме изложени, особено по време на работа, могат да доведат до поява на шум в ушите или тинитус.

Това е особено важно, тъй като голяма част от времето ни преминава на работното място.

Затова е от съществено значение да се внимава за условията на работното място и да се спазват всички мерки за безопасност и здраве на работното място.

Условията на вашето работно място би следвало да са в съответствие с Закона за здравословните и безопасни условия на труд и актовете по прилагането му.

Това означава, че работодателят ви трябва да предприеме необходимите мерки за защита на вашето здраве и безопасност, включително предпазване от излагане на силни шумове.

Един от начините за защита от шума на работното място е използването на антифони или тапи за уши.

Тези устройства са специално проектирани да намалят нивото на шума, който достига до ушите ви, и могат да бъдат изключително ефективни при предотвратяване на условия като тинитус.

Важно е да се следват указанията на работодателя ви за правилното използване на тези устройства, за да се гарантира максималната им ефективност.

Освен това, е важно да се обръща внимание на други фактори, които могат да допринесат за появата на шум в ушите.

Това включва избягване на излагане на силни шумове извън работното място, като например на концерти или в барове, както и избягване на някои лекарства, които могат да предизвикат тинитус.

В заключение, е важно да се подчертае, че шумът в ушите, или тинитус, може да бъде значително повлиян от начина на живот и професионалните ни ангажименти.

За да се справим ефективно с това състояние и да намалим неговото въздействие върху ежедневието ни, трябва да приемем активен подход към управлението на здравето на нашия слух.

Това включва избягване на излагане на силни шумове, особено на работното място, където прекарваме значителна част от времето си.

Използването на защитни устройства като антифони или тапи за уши може да бъде изключително полезно в тази област.

Освен това, е важно да се внимава за потенциалните тригери на тинитус в ежедневието, като например определени лекарства или излагане на силни шумове извън работното място.

Накрая, не забравяйте, че управлението на стреса и поддържането на здравословен начин на живот могат да имат значително въздействие върху справянето с тинитус.