Какво представлява шумът в ушите?

Шумът в ушите или тинитус е звънтене, свистене или друг вид шум, който произхожда от самото ухо или от главата, но всъщност няма външен източник на шум, а засегнатият усеща шум в ухото си. Повечето от нас вече са усещали шум в ушите или някакъв друг звук.

Шумът в ушите е възможно да бъде доста смущаващ за тези които го притежават. При повечето от хората това състояние не представлява сериозен проблем, а по-скоро неудобство, че шумът е постоянен.

Въпреки това при някои хора шумът в ушите може да изисква специално лечение с медикаменти или хирургична интервенция. 20 млн. европейци имат шум в ушите по данни на Световната здравна организация и при 1 милион от тях той сериозно пречи на ежедневните им дейности.

Шумът в ушите може да възникне във всяка от четирите части на слуховата система – външно ухо, средно ухо, вътрешно ухо и мозъка. В някои ситуации шумът в „ушите или кънтенето“ в главата е нормално. Няколко техники и процедури могат да бъдат в помощ на засегнатите от това състояние, в зависимост от причината.

Някои от най-често срещаните шумове, които хората чуват при тинитус  са например „пеене“ на щурци или бучене, бръмчене, съскане, свирене  или писклив звън.

Други видове шум в ушите се състоят в щракане или пулсиращ шум, съответстващ на сърцебиенето ви.

Най-често срещаният тип тинитус  е известен като субективен шум в ушите, което означава, че вие чувате звук, който не може да бъде доловен от друг човек.

А много по-необичаен вид тинитус  е обективният шум в ушите, което означа, че лекарят, който ви преглежда може наистина да чуе звук, ако се заслуша внимателно.

Лечение на тинитус

Ако вие установите, че имате шум в ушите е препоръчително е да бъдете консултирани от специалист по УНГ, като лечението зависи от причината за състоянието.

Примерното лечение може да се състои от прием на медикаменти, намаляване на емоциалния стрес, ограничаване на излагането на по-силни шумове и цялостна промяна в обичайния ви начин на живот.

В повечето случаи тинитусът се причинява от увреждане на слуховия нерв. В тези случаи обикновено няма нужда от лечение освен да се установи със сигурност, че шумът не е предизвикан от друго лечимо заболяване.

В изключително редки случаи, когато шумът в ушите е притеснителен съществуват редица възможности за лечение.

Някои от най-полезните лекарствени средства при тези случаи са антидепресантите, които имат и противострахови свойства, а понякога се поставят и малки устройства подобни на слухови апарати, блокиращи шума, идващ от ухото с тъй наречения „бял шум“.

Хората, които се смущават от шума в ушите само когато се опитват да заспят, звукът на вентилатор, радио или машина за бял шум обикновено е всичко, което нужно, за да бъде облекчено състоянието.

Повечето хора с шум в ушите откриват, че тяхното състояние се влошава, когато са под силен стрес, затова техниките за релаксация за много полезни тогава.

Избягването на кофеина се препоръчва, тъй като редовният му прием е възможно да увеличи шума.

Избягването на приема на аспирин и продуктите, които съдържат аспирин в големи количества  също е препоръчително, за да се облекчаване на състоянието.

Превенция срещу тинитус (шум в ушите)

Пазете се от излагане на силни шумове особено по време на работа, тъй като там преминава по-голяма част от времето ни. Условията на вашето работно място би следвало да е съобразени със Закона за здравословните и безопасни условия на труд и актовете по прилагането му и в тази връзка носете антифони или тапи за уши и следвайте указанията на работодателя ви, за да опазите слуха си.