Силното заплитане на косата прави трудно разресването, което е доста сериозен проблем.

Вина за това е възможно да имат множество фактори, като се започне от четка за коса от изкуствени материали и се стигне до постоянно излагане на стрес.

Особено често с този проблем се сблъскват жените с дълга гъста коса, които трудно я поддържат и често прибягват до използване на козметика за оформяне и различни прибори – преси, маши.

Проблемът със заплитането да се разреши

Покупка на качествена четка за коса

Качествената и най-важното натурална четка за коса е неизменен атрибут на здравата и послушна коса. Не трябва да се пестят средства. Оставете настрани масажните четки и гребени.

Най-малкото наелектризират косата, което е една от основните причини за заплитането, тъй като силно я травмират.

Безопасен и относително бюджетен аналог са четките от карбон с керамично покритие. Те са еластични, не изискват много грижа, дълготрайни са.

Карбоновите четки не наелектризират косата, а това означава, че могат да се използват за профилактика на заплитане. Освен това са много ценени и фризьори.

Често четките от карбон се използват при боядисване на косата и при оформяне, тъй като не реагират с оцветителите и с химическите компоненти на козметиката.

За предотвратяване на заплитането помагат и четките с натурален мек косъм. Обикновено се правят от свински или конски косъм. С тяхна помощ косата добре се разресва и не я наелектризират. Но за разлика от карбоновите изискват повече грижи.

Такава четка трябва да се сменя веднъж на 2 години, а цената ѝ е доста висока. Натуралните четки са много подходящи за къдрави, тънки, сухи и боядисани коси.

Гребените от дърво също следва да се отбележат. Те са абсолютно безопасни и много удобни за използване в случая с гъстите коси.

Дървените гребени не наелектризират косата, не реагират с химическите оцветители на боите за коса и козметиката. Напротив, разплитат заплетените кичури. Особено ефективни при заплитане са гребените от брезова, вишнева и ябълкова дървесина.

Използвайте растителни масла

Втората не по-малко честа причина за заплитане на косата е прекомерна сухота и увредени кичури.

За да решим проблема, е важно да използваме натурални растителни масла, които възстановяват водния баланс в косъма, подхранват с полезни компоненти. Правят косата силна и блестяща.

Ефективни са в борбата със сухотата и заплитането почти всички видове масла, но най-полезни са аргановото, кокосовото, лененото и от репей.

Нанасяне на кондиционер на косата

Ако кичурите се заплитат, е добре да се използва кондиционер за коса. Това средство е препоръчително и за мъже, които са загрижени за красотата и здравето на своята коса.

Кондиционерът придава на косата не само мекота, блясък и еластичност, но и съществено облекчава разресването. Освен това компенсира неблагоприятното влияние на агресивните ПАВ, които се съдържат в шампионите.

При използването на прибори за оформяне на косата, е желателно да се избират кондиционери, които осигуряват защита от високи температури.

Прибягване до козметични процедури

Козметичните процедури са ефективно и моментално решение за проблемите със заплитане на косата. За заплитаща се коса е най-подходящо ламиниране.

Тази процедура предполага нанасяне на специално обогатен коктейл, който съдържа кератин, протеини и витамини, които „запълват” появилите се "дупки" в косъма.

Косата след такава процедура без усилия се разресва и спира да се заплита.

Сред козметичните процедури, които противодействат на заплитането и спомагат за неговото намаляване, е екраниране.

Повечето хора погрешно предполагат, че то е аналогично на ламинирането. Това са различни разкрасителни процедури.

Процесът на екраниране предполага 3 етапа, за всеки от които се използва различен по състав коктейл. 

Първият трябва да овлажнява косата и да възстанови водния баланс в косъма, вторият укрепва, третият формира на повърхността на косъмчетата защитен слой, който предпазва от вредното въздействие на слънцето.

Обикновено коктейлите за екраниране съдържат протеини от коприна, аминокиселини, растителни компоненти.