С появата на компютрите хората получили не само нови възможности, но се появиха и нови проблеми със здравето, в частност със зрението. Могат ли те да бъдат предотвратени.

Синдромът на компютърните очи /синдром на компютърното зрение / - състоянието се среща при 50-90% от хората, прекарващи целия си работен ден на компютъра.

Неговите основни проявления са умора, напрежение и дискомфорт, усещане за сухота в очите, раздразнение, помътняване на зрението, сълзене, болезнена чувствителност към светлина, главоболие, световъртеж, болки в шията.

Съществуват и лесни за изпълнение препоръки за работещите с компютри, които помагат да се защитят очите, да се предотвратят неприятните симптоми и да се запази зрението.

Отстранете ярките светлини

Източникът на светлина не трябва да свети пряко в очите, създавайки по този начин отблясъци по екрана. Работете на устройства с матови монитори или използвайте специално антирефлекторно фолио.

Разликата в яркостта между монитора и прозорецът на помещението, в което се намирате може да стане причина за повишено натоварване на зрителния орган.

Независимо от това, от коя страна на работното ви място се намират прозорците – на тях трябва да има щори или завеси, за да е възможна регулацията на нивото на осветяване.

Необходимо е да си обезпечи правилно положение на монитора

Когато вие стоите на работното си място и гледате направо пред вас – на нивото на вашите очи трябва да се намира горната част на екрана. А неговият център е необходимо да бъде разположен на 13-20 см по-ниско.

Има и друга препоръка – горната част на екрана трябва да бъде на 5 см по-високо от нивото на очите. Мониторът ви трябва да бъде поставен на бюрото или на масата право пред вас, а не в страни. Оптималният ъгъл на наклона е 10-15 градуса.

Препоръчва да се стои на разстояние равно на протегната ръка от монитора, така че до него може да се достигне само с краищата на пръстите. Колкото по-голям е екранът, толкова по-голямо е необходимо да бъде разстоянието между него и очите.

За неговото изчисляване има специална формула S= 1,5.d или S= 2.d, където S е разстоянието от очите до екрана, а d е диагонала на екрана, тоест ако дисплеят на вашия монитор е 15.6 инча, е необходимо очите ви да се намират поне на 60 см от него.

Прекъсвайте работата си на известни периоди от време

Човешките очи не са приспособени за това да гледат дълго време близко разположени предмети. Те са привикнали да виждат изображения с отразена светлина, а на монитора те светят сами, освен това имат неясни контури. Поради това при продължителна работа на компютър нашит зрителен орган периодично се нуждае от почивки.

Съществува такова правило – 20/20/20

• Правете почивки на всеки 20 минути;
• Прекъсването е необходимо да продължи 20 секунди;
• През това време гледайте към предмети, разположени на не по-малко от 6 метра.

Профилактика на синдрома на сухото око

По време на мигането се осъществява овлажняването на очите със слъзна течност, изпълняваща важни функции, стимулира процесите на растеж и регенерация, унищожават се болестотворните бактерии, повърхността на окото става по-гладка и по този начин се обезпечава нормалното зрение.

Човек в зряла възраст мига 12-20 пъти в минута, а по време на работа на компютър 3-5 пъти по-рядко. Основната профилактика на синдрома на сухото око са по-честото мигане и пиенето на достатъчни количества вода.