Специалистите все по-често говорят за така нареченият синдром на мениджъра. Вероятно почти никой от нас не е чувал за подобно състояние. Какво представлява то и какви са причините, които го предизвикват?

Работа без почивка

Ако вие смятате да мислите за работа по 24 часа в денонощието, това не може да не се отрази на здравето ви.

Хроничният стрес и постоянната умора заплашват да отслабят имунитета ви, да започнете да страдате от безсъние и от сърдечно-съдови заболявания и такива на нервната система. А от болен човек трудно може да се очаква ефективна работа.

Решение

Не се обезкуражавайте, ако не сте успели да изпълните всичко планирано за деня или за месеца – психолозите са изчислили, че оптималното съотношение между това, което сте планирали и това, което сте успели да реализирате е около 70%.

Ако това процентно съотношение е по-високо на човек го заплашва невроза, ако е по-ниско – това говори за неорганизираност.

За да се избавите от стреса след края на работния ден, отделете около 10-15 минути за релаксация – масажирайте стъпалата си, като правите масажиращи движения с 2-те ръце и след това натиснете с юмрук свода на стъпалото.

По възможност можете да използвате масажно килимче. Застанете в хоризонтално положение и след това раздвижете пръстите на краката. След това постойте спокойно няколко минути. Когато почувствате, че сте се отпуснали, постойте в това положение 2-5 минути.

Разпиляване на силите

Психотерапевтите са установили, че нервното пренапрежение и емоционални сривове се случват, поради липса на цел и разпиляване на силите. Човек не е способен да изпълнява повече от 2 задачи едновременно.

Решение

Когато започнете да изпълнявате служебните си задачи за деня, стартирайте от тези, които са най-спешни. Поставяйте си точно определени срокове за изпълнение на тази задачи и си придържайте стриктно към тях, за да избегнете прекалено силен стрес и напрежение от това, че не сте в състояние да приключите всичко навреме.

Укрепвайте нервната си система с витамини и микроелементи. Особено важни са витамините от група В, холин и витамин Е. Те се съдържат в зърнените храни, месото и яйцата.

За по-добра концентрация в менюто е необходимо да има достатъчно цинк. Този минерал е в по-големи количества в сирената, скаридите и ядките.

Липса на удовлетворение

Емоционално оскотяване води до един парадокс – вие се стремите към целта, а когато я достигнете не изпитвате радост от това, заради което сте положили толкова много усилия.

Често такова състояние се развива при тези, които възприемат работата като най-важното нещо в живота и се опитват с нейна помощ да забравят за всички други проблеми – лични, семейни.

Как да се борите с това?

Най-лесният начин е като започнете да изпитвате тези обикновени емоции като радост от движенията, наслаждаване на вкуса, ароматите. А от тези прости удоволствия ще се „промъкне“ и по-сложното – чувството за удовлетворение от живота.

Решение

Отделяйте 1-2 вечери в седмицата за посещение на спортна зала, басейн или за обикновена разходка на чист въздух. Понякога това е напълно достатъчно за облекчаване на напрежението.

От време на време си позволявайте да се отпуснете в топла вана с добавена отвара от билки, най-добре с екстракт от хвойна.

Всяка вечер преди лягане си спомняйте какво хубаво ви се е случило през деня. След това мислено се пренесете там, където се чувствате най-добре – на брега на морето, в планината или в гората.

Не пестете време за любимите си книги и филми. Общувайте с приятели и роднини.