Синдром на оралната алергия – съвкупност от алергични проявления, със засягане на устните, езика, лигавицата на устната кухина и на ларинкса. Появата на такива симптоми е свързано с полиноза. Синдромът може да се активизира в отговор на някои храни, а причината са белтъците, които по своята структура са сходни с прашеца на растенията. По своята същност, това е един от видовете кръстосана алергия. Но ако полинозата е със сезонно проявление, то със синдрома на орална алергия на преглед при лекар идват през цялата година.

Причини за алергия

Алергията е хиперреакция на имунната система в отговор на действието на алергена, тоест белтъци, които се съдържат в органичните вещества и храни. Собствената имунната система възприема такива белтъци като врагове и отключва механизмите за тяхното унищожаване, което обяснява и появата на характерни симптоми.

За много хора основно проявление на синдрома на орална алергия е оток и сърбеж на устните, устната кухина, особено на езика и на гърлото. Такива симптоми възникват едновременно след попадане на източника на алергена в организма, например, някои плодове и зеленчуци, особено в суров вид.

По оценки на учените, повече от 60% от всички хранителни алергии са кръстосани реакции, свързани с алергии и прашеца на растенията. Симптомите могат да се предизвикат от цъфтенето на множество дървета, билки, плевели и растения.

Причини за алергия могат да станат:

  • Дървета – бреза, топола;
  • Цъфтене на някои видове билки и плевели – прашец, амброзия и др.;

Причини за кръстосана алергия

Лекарите отбелязват, че причините за кръстосана алергия могат да станат прекалено разнообразен асортимент от храни, зеленчуци и ядки. Някои от тях се смятат за доста силни алергени и се разглеждат като една от основните причини за синдром на орална алергия.

Сред тях могат да се отнесат:

  • Плодове – вишня, нектарини и праскови, ягоди, малини, портокали и др.;
  • Зеленчуци – моркови, някои видове билки, артишок, някои видове бобови, тиква;
  • Ядки – фъстъци, бадеми;
  • Други – пшеница, мед и др.;

Характерни симптоми

Симптомите на алергията се проявяват само при действие на алергена. Лекарите отбелязват, че проявленията могат да варират от човек до човек, като могат да се видят доста разнообразни проявления:

  • Сърбеж в гърлото, език, лигавиците на бузите, венци;
  • Оток, особено често на устните и на езика – това състояние може да е опасно и да изисква незабавно оказване на медицинска помощ;
  • Оток на гърлото с пристъпи на задушаване;
  • Гадене до повръщане;

Възможно е да се проявят и други симптоми, например, уртикария. Във всеки случай при поява на симптоми на алергия е необходима консултация с лекар.

Начини за диагностика

За поставяне на диагнозата и за определяне на алергия може да са необходими няколко видове изследвания, а самите прегледи е възможно да включват клинични и лабораторни методи.

Все пак в някои случаи е възможно да са необходими лабораторни тестове, а именно провеждане на кожни проби. Лекарят нанася мрежа на кожата на пациента и в определена област нанася алергена, след което се проследява реакцията.

Лекарски препоръки

Единствената универсална препоръка, която могат да дадат лекарите на своите пациенти – да се избягва контакт с алергена. Строго спазване на диета може да облекчи живота на пациента и да спомогне за справяне с неприятните симптоми.