Лятото е време, когато хората си почиват активно, отиват на морето, сред природата и просто се отпускат, но не трябва да забравят за собственото си здраве.

Промените в хранителния режим, яденето на мазна, солена или екзотична храна, алкохол, смяна на обстановката и на часовия пояс – това е стрес за организма.

При проблеми със сърдечно-съдовата система е възможно развитие на специфично състояние – синдром на отпускарското сърце. Това е развитие на аритмия /нередовен сърдечен ритъм/ със субективно неприятни симптоми и болки в гърдите.

И очакваната и така жадувана лятна почивка може да завърши на болничното легло.

Здравето на сърцето през лятото – какво трябва да се знае

Още от началото на отпускарския сезон, когато хората тръгват към морето, организират си пикници сред природата или прекарват повече време на вилата, на лекарите им се създава работа.

Естествено, определена роля играе и времето, дори и силната жега, но големи проблеми на лекарите създава любовта към до прекомерно активния и неумерен отдих.

Плажовете в Гърция или по родните курорти, тежките вечери на вилата, които са гарнирани с обилно количество алкохол мазни, обилни ястия, излишък от кофеин и алкохол.

Тези продукти често съдържат много мазнини, захар, сол и излишни калории, което само по себе си неблагоприятно влияе на фигурата и на сърцето.

Полетите, дългите пътувания – това е стрес, съпровождащ се с преумора и десинхроноза, аклиматизация. Всичко това може да окаже дълбоко влияние на нервната система и на сърцето, на съдовия тонус.

Вълнението, свързано с подготовката за пътуване, също може да доведе до нарушения на съня, което още повече да увеличи емоционалното и физическото натоварване на организма. При съществуващи сърдечни заболявания, и дори при тези, които никога не са имали проблеми със здравето, са възможни сериозни нарушения на сърдечния ритъм.

„Синдром на отпускарското сърце” – развитие на аритмия

Специфичен термин „синдром на празничното сърце” за първи път е използван от лекари през 1978 г. за описание на нередовни сърдечни нарушения на ритъма, които са възникнали по време на курортния сезон след преяждане и интензивна употреба на алкохол.

Подобна аритмия най-често се наблюдава при хора, които по-рано не са страдали от заболявания, засягащи сърцето.

Най-разпространеният вариант на аритмия, който се наблюдава при синдром на отпускарското сърце се формира заради прекомерно натоварване на организма, употреба на алкохол и стрес.

Употребата на алкохол може да доведе до късо съединение в електрическата система на сърцето, да се изменят нивата на електролитите в кръвта и да се увеличи отделянето на хормони, сред които адреналин и кортизол.

Тези изменения на свой ред е възможно да доведат до възникване на предсърдно мъждене, задъхване и болки в гърдите.

Неприятните симптоми е възможна да се задълбочат от стрес, недоспиване и недохранване. Предсърдното мъждене може да е опасно, при част от болните е възможна неблагоприятна наследственост и предразположение към инсулт.

Ролята на стреса при сърдечни болести

При по-рано открити сърдечни заболявания, особено хронична сърдечна недостатъчност, летният отдих и празниците могат да се превърнат в специфичен проблем.

Преяждането и излишъкът на сол в много празнични ястия и деликатеси, стресът може да предизвика обостряне на болестта при хронична сърдечна недостатъчност.

При сърдечна недостатъчност трябва да се поддържа строго зададен баланс за потребление на течности дълго време, но отпускът и празниците могат да създават определени трудности.

При сериозни заболявания на сърцето отпускарският стрес формира повишен риск от сърдечен пристъп в период на пътувания, полети или на място, заради смяна на режима или на климата.

Хранене и алкохол – умереност във всичко

Какво може да се направи, за да се предотврати синдромът на празничното сърце и други сърдечни усложнения? Важно е да се спазва умереност в храненето и употреба на алкохол, да се отделя време за отдих и за намаляване на стреса.

Умерено по време на лятната почивка

Отпускът може да е дългоочаквано събитие, но за организма това е сериозен стрес. Повечето от нас често работят повече, отколкото трябва и се готвят за пътуването в притеснения и вълнения. Добър начин за отпускане са прости медитационни и дихателни упражнения в продължение на 10-15 минути.