Есента ни радва с цветове и аромати. Изобилието от плодове и зеленчуци е добро дошло най-вече за готвачите, чийто професионален празник се отбелязва на 20 октомври. Те знаят колко вкусни ястия могат да се приготвят от есенни дарове.

Трябва обаче да се има предвид, че полезни само натуралните моркови, ябълки и тикви, които се отглеждат без нитрати и други добавки.

Твърде високата концентрация на торове в плодовете и зеленчуците може да стане причина за сериозни заболявания. Детският организъм е особено чувствителен към подобни вещества в храната и водата.

Как да разпознаем симптомите на предозиране с нитрати при деца

Цветен кошмар за родителите

От преди 1989 г. по-възрастните от нас са научени, че това, което е отгледано на двора на баба на село, е най-полезно. Морковите, например, спомагат за подобряване на зрението.

Това обаче съвсем не е медицински факт, а рекламна кампания от времето на Втората световна война. Ябълки е необходимо да се ядат, за да си набавяме достатъчно желязо.

Колкото повече плодове и зеленчуци детето яде, толкова по-полезно за здравето, което се потвърждава и от розовия цвят на лицето и румените му бузки.

За повишаването на концентрацията на нитрати или на соли на азотната киселина съвсем не е задължително почвата да се третира със смеси от химически вещества.

Оборска тор и пепел също променят състава на почвата и водят до натрупване в зеленчуците на вредни съединения.

Това не е химия, а полезни дарове на природата от градината на баба на село.

Времената, обаче се променят, прогресът достига невиждани висоти. Без да знаем, вече пробваме изкуствени яйца, ориз със съдържание на пластмаса и мляко, което не е от крава.

За синдром на синьото или на посинялото дете много се пише и говори, но досега не всички си представят колко е опасно, когато в детския организъм попадне твърде голямо количество вредни вещества. Това може да се случи при хранене, и при прием на течности.

Как се проявява това? Кожата на детето придобива светлосин оттенък, особено в областта на устните и на връхчетата на пръстите.

Тревожни данни

В официалното списание на Американската академия по педиатрия от 2005 г. са публикувани резултати от изследвания на 5500 собствени източници на водоснабдяване в 9 американски щати.

Установява се, че в 13% от кладенците концентрацията на нитрати превишава максималното ниво на замърсяване.

Според оценки на учените, 2 милиона семейства пият вода от собствени водоизточници.

Те не отговарят на изискванията на федералните стандарти за питейна вода по отношение съдържанието на нитрати.

40 000 деца на възраст до 6 месеца живеят в домове, където водата е замърсена със соли на азотната киселина.

У нас също бяха констатирани някои отклонения при изследване на водата за питейно битово водоснабдяване.

Водата в населените места, които са на полето, е с по-високо съдържание на нитрати – до около 50 мг/л. Това е горната граница, над която водата вече става неподходяща за пиене.

Водата – източник на живот и на опасност

Основната причина, поради която голямо количество нитрати попадат в детския организъм, това е замърсената с такива вещества питейна вода.

Нитратите попадат чрез водата, която се използва за приготвяне на детската храна.

Защо кожата на детето посинява? Кръвните му клетки не получават достатъчно кислород. След попадане на наситена с нитрати вода или храна в организма на детето, тези вещества се превръщат в нитрити, които се свързват с хемоглобина.

Образува се метхемоглобин, който не може да транспортира кислород. Затова в областта на устните, пръстите и стъпалата кожата се обезцветява, придобива синкав оттенък.

Този симптоми не са задължително признак на отравяне с химически вещества. Възможно е посиняване да се развие след раждането или през първите 3 дни от живота на детето, поради различни причини.

Не само водата може да е опасна. Известни са случаи на отравяне с нитрити на деца в резултат на натрупване на азотни соли в храната.

Зелен фасул, моркови, тиквички, спанак и цвекло може да са натъпкани с нитрати много повече, отколкото водата. Затова педиатрите съветват да не се дават на здрави деца на възраст от 4 до 6 месеца.