Ваденето на зъби е процедура, която зъболекарите извършват само в краен случай, когато зъбът не може да се спаси и има риск от усложнения, застрашаващи не само здравето, но дори и живота.

И тогава именно ваденето може да стане единственият вариант за облекчаване на състоянието, но понякога след него се развиват усложнения. Какви са причините за синдром на сухата алвеола, характерни симптоми, лечение, и разбира се, мерките за профилактика?

Нека да изясним термините

Синдром на сухата алвеола, или алвеоларен остит – това е усложнение след вадене на зъб. Обикновено след екстракция на мястото на извадения зъб в рамките на 2-3 минути се формира кръвен съсирек.

В този случай всичко зависи от групата на извадения зъб, а също и от методите за провеждане на операцията.

Основната функция на този съсирек е защита на алвеолата, следователно разположените отдолу тъкани са предпазени от проникването на инфекции и агресивни факторите на устната кухина.

Поради някои анатомични особености именно кръвният съсирек може да предотврати раздразнението на нервните окончания, което съществено намалява болезнените усещания.

Но понякога алвеолата може да остане и без съсирек, и това състояние зъболекарите наричат синдром на сухата алвеола на зъба.

Кой е в рисковата група?

Ако говорим за причините за формиране на синдрома, то засега зъболекарите не могат да кажат точната причина.

До формиране могат да доведат различни състояния, например, съсирек изобщо не се е образувал след вадене, разпаднал се е от само себе си или буквално е бил отмит, заради силно кръвотечение.

Понякога е трудно да отгатнем и дори да предположим формиране на усложнения.

Но зъболекарят може да определи и предразполагащите фактори, наличието на които вкарва в рисковата група:

  • Вредни навици – голям стаж с тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол, особено опасна е употребата на тютюн за дъвчене;
  • Прием на хормонални противозачатъчни или заместителна хормонална терапия. Изменението на хормоналния фон се отразява и на състоянието на устната кухина. И ако предстои вадене, то зъболекарят трябва да бъде предупреден за прием на всякакви лекарства;
  • Игнориране препоръките на лекаря след операцията;
  • Неудовлетворителна хигиена на устната кухина – повишават се шансовете за различни усложнения;
  • Ако ваденето е преминало на фона на остри или обостряне на възпалителни заболявания на венците и лигавиците на устната кухина. Обикновено тяхното наличие е противопоказание, но индивидуално зъболекарят може да вземе решение за вадене.
  • Ако по-рано е била поставена диагноза суха алвеола;
  • Ако пациентът е с предразположеност към кръвотечения, наблюдават се нарушения в съсирването на кръвта;

Именно поради тази причина, преди да се пристъпи към вадене, зъболекарят задава редица въпроси, за да откроят възможните рискове и да се вземат мерки за профилактика.

Характерни симптоми

Характерните симптоми се появяват постепенно, и нараства не само интензивността, но и разнообразието. На преглед пациентите идват със следните оплаквания:

  • Интензивна болка, която се запазва 2-3 дни и повече;
  • При преглед на алвеолата се вижда вдлъбнатина и липса на съсирек – най-явен симптом;
  • Оголване на костта, един от краищата на алвеолата в челюстта;

Лечение на зъболекарския стол и у дома

Лечението на синдрома изисква комплексен подход и протича на зъболекарския стол и у дома.

За намаляване на неприятните усещания се препоръчват обезболяващи, също се назначава хирургична обработка, състояща се в обработка на острите краища на алвеолата и поставяне на лечебна превръзка в самата алвеола.