Синият оттенък на устните, несвързан с яденето на боровинки или на други оцветяващи храни, е повод за безпокойство.

В най-безобидния вариант е признак на преохлаждане на организма.

Най-често сините устни са повод да се потърси лекарска помощ, защото много болести, проявяващи се с този симптом, са потенциална опасност за живота на човек.

Защо посиняват устните и какви болести водят до това състояние

Човешкото тяло и цианозата

За цианоза се смята появата на синкав оттенък на кожата. Защо най-големият орган на човешкото тяло променя своя цвят?

Определя се от близко разположените до повърхността малки кръвоносни съдове – капиляри. И могат да се разграничат 2 ключови фактора, които влияят на цвета на кожата:

 • Скорост на кръвообращение – кръвоносните съдове е възможно да са разширени и изпълнени с нормално течаща кръв, но е възможно и да са свити, дори със спазми. И тогава кръвообращението в тези капиляри се забавя и постъпва по-малко прясна кръв с кислород. Развива се недостиг на кислород в тъканите – и кожата първо белее, а след известно време посинява. Кръвообращението също се забавя при увеличаване на вискозитета на кръвта.
 • Втори фактор – цвят на самата кръв. При здраво бебе кожата е с розов оттенък. А при възрастните нормално зачервяване се наблюдава при физически натоварвания, в сауна или при силно вълнение. Розовият нюанс на кожата се придава от наситената с кислород кръв. При високи нива на въглероден диоксид кожата придобива синкав оттенък.

Съществуват състояния, когато при човек се развива периферна цианоза. Посиняват връхчетата на пръстите на ръцете и на краката, а кожата на допир е хладна.

Причина за тази разновидност на цианозата е, например, свиване на кръвоносните съдове, което може да се развие при преохлаждане, различни вазомоторни нарушения – симптом на Рейно, акроцианоза и други, при нарушение на отока на кръв по вените – тромбози, флебити, увреждания на артерии – атеросклероза, диабетна ангиопатия.

Периферната цианоза също се развива на фона на повишаване на вискозитета на кръвта – кръвоносните съдове функционират нормално, но кръвообращението все пак се забавя.

Накрая, намаляването на скоростта на кръвообращението се наблюдава при намаляване на ударния обем на сърцето при сърдечна недостатъчност, стенози на клапаните на сърцето, кардиогенен шок и др.

Човешките устни посиняват обикновено при централна цианоза. Посинялата кожа остава топла на допир, а посинялото се проявява на лигавиците и на устните.

Причината за централна цианоза е не скоростта на кръвообращението, а състоянието на самата кръв, влияеща на нейния цвят.

Хемоглобин и цвят на кръвта

От часовете по биология в училище помним, че за транспортирането на кислорода отговаря белтъкът хемоглобин, съдържащ желязо. Също е и пигмент, определящ цвета на кръвта.

При норма хемоглобинът може да съществува в 3 физиологични форми:

 • Хемоглобин + кислород – оксихемоглобин;
 • Хемоглобин, който е отдал своя кислород на тъканите – дезоксихемоглобин, или възстановен хемоглобин;
 • Хемоглобин + въглероден диоксид СО2 – карбхемоглобин.

Ако се пропусне през разтвора на хемоглобина лъч светлина, то изглежда, че поглъща късите вълни, тоест синята част на спектъра, и пропуска дългите вълни, тоест червената част на спектъра.

Затова и кръвта, наситена с кислород е ярко червена, и кожата, през която се виждат капилярите с течащата по тях кръв, ще бъде розова или червена.

Дезоксихемоглобинът, напротив, по-интензивно поглъща дългите вълни и по-слабите – късите. Тази кръв придобива тъмен червен цвят и синкав оттенък. Във венозната кръв на дезоксихемоглобина се падат 35% от общото количество на този белтък.

Болести, заболявания и състояния, които предизвикват посиняване на устните

Височинна болест

На голяма височина – над 2400 метра над морското равнище, концентрацията на кислород във въздуха и налягането са понижени, съответно, се развива хипоксемия. Понижават се нивата кислород в кръвта.

При леки форми на височинна болест е възможно да се развият главоболие и мускулни болки, гадене и повръщане, задъхване при физически натоварвания, отоци на крайниците и на лицето.

Посиняването на устните може да е признак на редица белодробни заболявания, сред които:

 • Хронична обструктивна белодробна болест;
 • Респираторно-синцитиален вирус;
 • Бронхиална астма;
 • Оток на белите дробове;
 • Аспирационна пневмония.

Сред състоянията, които са потенциално смъртоносни и предизвикват посиняване са:

 • Остър респираторен дистрес-синдром;
 • Отравяне с въглероден диоксид;
 • Пневмоторакс;
 • Белодробна емболия и тампонада на сърцето.