Синини или екхимози след травми по тялото се образуват при увреждане на малки кръвоносни съдове в кожата и в подкожната мастна тъкан.

С времето синината променя цвета си, тъй като кръвта, проникнала в тъканите, се разлага на пигментни съединения, променящи цвета си при заздравяване.

Увреждания обикновено възникват, когато човек получава травми на меките тъкани, например, от падане или удар в твърди предмети.

В мястото на образуване на синината е възможно да се усеща болка при притискане, свързана с нарушение на целостта на тъканите.

Обикновено единичните синини не изискват специфично лечение, но има ситуации, при които е необходимо да се обърнем лекар.

Синини от травми - кога са признак на опасност

Синини след травми – как се образуват

При механична травма /удар, падане на твърда повърхност/ кръвоносните съдове в кожата и прилежащите тъкани се разкъсват. Кръвта прониква в кожата и тъканите, като предизвиква синини и болки в увредената област.

За да се образуват синини, травмата трябва да бъде не много силна, без увреждане на целостта на кожата, или с малки повърхностни драскотини.

С течение на времето синините променят цвета си за целия процес на заздравяване.

Синините най-често след битови травми възникват при деца и жени, при които кожата е по-тънка, съдовете са по-крехки.

Понякога възникват ситуации, когато множествени обширни синини предизвикват минимална травма или се появяват от само себе си, без каквито и да е външни въздействия.

Тогава трябва да се потърси лекарска помощ, за да се изясни причината за този процес.

Цвят на кожата при заздравяване на екхимозите

По цвета на синините може да се определи приблизително времето на травматичното въздействие. Това е свързано с определени процеси в тъканите и разрушаване на хемоглобина – съединението, което придава на кръвта червен цвят.

Кожата над синината закономерно ще променя цвета си, това е част от процеса на заздравяване. Първоначалният цвят на кожата влияе на външния вид на синините.

Хората с блед тен е възможно да имат по-червен и жълт нюанс на екхимозите, докато при по-тъмна кожа, се образуват по-тъмни синини.

При заздравяване на синините обикновено протичат следните етапи:

  • Първоначално травмирата кожа започва да червенее, тъй като свежата, богата на кислород кръв се натрупва под нея. 
  • След 1-2 дни кръвта започва да губи кислород и да променя цвета си. Зоната на травмата, която е получена преди няколко дни, често започва да изглежда синя, виолетова и дори черна.
  • След около 5-10 дни синините стават жълти или зелени. Тези цветове образуват съединения, наричани биливердин и билирубин, които организмът образува, когато разрушава хемоглобина.
  • След 10-14 дни синината придобива жълто-кафяв или светло-кафяв оттенък.

Накрая, щом синината започне да се превръща в светло-кафяво петно, започва да изчезва. Повечето синини губят очертания без лечение в рамките на около 2 седмици.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ

Синините обикновено не предизвикват прекомерно безпокойство и болка. Често са от повърхностна травма, която не изисква медицинска помощ, и могат да се лекуват у дома.

Но в някои случаи е необходимо да се потърси лекарска помощ. Един от разпространените проблеми е хематомът.

С термина „хематом” се назовава по-голяма от обикновена синина и кръв, която попива в тъканите. Представлява подкожна кухина, изпълнена с кръв, в ограничен обем от тъкани.

Хематоми често се образуват от по-значителна травма, те са, че организмът не може да излекува уврежданията толкова бързо като при обикновена синина.

В резултат хематомът остава със същия цвят и предизвиква болка, дори след няколко дни. В тези случаи може да се наложи пункция на хематома и отстраняване на натрупалата се кръв.

При такава ситуация трябва да се обърнем към личния лекар, ако хематомът предизвиква пулсираща болка и повърхността над него е гореща. Това може да е признак на инфектиране.

Разположението, размерите и причините за хематома определят как да се лекува. Тактиката на лечение се избира от лекаря след преглед.