Домашни любимци сега днес се отглеждат в много семейства, някои хора нямат против да са няколко. 

С времето животното започва да се възприема като пълноценен член на семейството.

Но животното, дори и съвсем малко, винаги си остава животно. Острите му зъби лесно могат да наранят човек и да травмират сериозно дете.

Важно е да се реагира бързо и правилно, ако по тялото се появят следи от ухапване на домашен любимец.

В някои случаи ухапаното не представлява опасност, в други може да е необходима медицинска помощ.

Алгоритъм на действие след ухапване на домашен любимец

Следи от ухапано по тялото – какво да правим

Всички хора, които отглеждат домашни любимци, рано или късно биват ухапани.

Животното може да прояви агресия, ако е гладно, изплашено, чувства се застрашено или се е разболяло.

Младите животни могат да ухапят своя стопанин непреднамерено, когато се заиграят.

Какви животни най-често се отглеждат в градските апартаменти? Това са кучета, котки, птици, гризачи.

За голяма част от ухапванията са виновни кучета, които са сериозни и се налага да се потърси медицинска помощ.

Ухапването представлява порезна рана на тялото, получена от забиване на зъбите на животното. Тези травми са с различен характер и степен на тежест.

Ако е травмиран само горният слой на кожата – епидермисът, ухапването се смята за повърхностно.

В резултат на ухапване средно по степен на тежест, се увреждат мускули и сухожилия. При увреждане на костите ухапването се определя като тежко.

В резултат на ухапване може да се появи обилно кръвотечение, често раната има неравни контури.

Около тях има силно зачервяване и подуване. Ако животното е било в състояние на афект, ухапванията ще бъдат няколко, раните ще са близо една до друга.

Наблюдава се силен болков синдром, съответно, и стрес от ситуацията, ако стопанинът не е бил готов за подобен обрат на събитията.

Ухапванията на животните са опасни за хората, като на първо място могат да станат причина за развитие на инфекциозни заболявания или дори на бяс.

При липса на медицинска помощ това заболяване може да доведе до летален изход.

Освен физически увреждания, се развиват и психични – страх от животни, при близък контакт настъпва емоционален ступор или паника.

Кога трябва да се обърнем към най-близкия спешен кабинет

В повечето случаи ухапванията от домашни любимци са леки по характер. На кожата е възможно да останат характерни следи от зъби, а болката да отшуми за няколко минути.

Никакви неблагоприятни последствия не се наблюдават. Спешна помощ в този случай изобщо не е необходима. А и хората, които се обръщат заради лека драскотина или ухапване, към лекар са малко.

Но ако животното има здравословни проблеми, е възможно да зарази своя стопанин с тетанус или с болестта на котешкото одраскване.

От гризачи и птици можем да се заразим с туларемия – инфекциозно заболяване, характеризиращо се със засягане на лимфните възли и кожата, с поява на обриви.

Интересно е, че заразяването с тази болест може да стане само от животно и от кожата. От човек на човек то не се предава.

Бяс от ухапване на домашен любимец

В случай на заразяване с бяс медицинска помощ трябва да бъде оказана в първите 1-2 денонощия. Само така можем да предотвратим по-нататъшно развитие в организма на инфекция.

В противен случай се проявяват следните симптоми – повишено отделяне на слюнка в съчетание с гадене, главоболие, повишаване на телесната температура.

Скоро след това се развива неадекватно агресивно поведение. Заключителен стадий на болестта са конвулсии и пълно засягане на централната нервна и дихателна система.

Човек започва да се задъхва и настъпва смърт. Затова при ухапване от неваксинирани котки и кучета, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Ако е в делничен ден, е достатъчно да посетим личния лекар, ако е през почивни дни вариантите са два или да се изчака до понеделник или направо да се обърнем към спешен кабинет.