Запушен нос, тежест в главата и зачервени бузи, треска и неразположение – това са признаци при бременност, които е възможно да са повод за тревога.

Подобни симптоми могат да бъдат проявление на синузит, усложнения на вирусни инфекции, които съществено затрудняват дишането и влошават общото здравословно състояние.

Ако всичко това се случи при бременност, то страданията е възможно да са повече. Наличието на синузит или подозрения за него изискват лекарска помощ и лечение само под негово наблюдение.

Синузит при бременност - какви са причините

Какво е това синузит

С термина синузит /риносинузит/ или инфекция на околоносните кухини се определя остро или хронично възпаление на един или няколко синуси.

Лигавиците на придатъчните кухини се подуват и не могат правилно да отделят натрупалата се вътре в тях слуз, като предизвикват симптоми на синузит.

Протичането на тази патология може да се усложни по време на бременност, тъй като е трудно да се определи дали синузитът е предизвикан от развитие на инфекция, алергия или от хормони.

Какво предизвиква синузит при бременност

Характерни причини за възпалителни увреждания на синусите по време на бременност – това е съчетание на инфекции на носоглътката с въздействие на хормонални фактори.

Влиянието на хормони на бременността, особено на прогестерон и естрогени, излишъкът от които може да влоши протичането на синузит.

Хормоните на бременността, по-точно тяхното повишаване, усилва кръвообращението в малките кръвоносни съдове и в повърхностните тъкани, като ги кара да се подуват.

Отеклата, удебелена лигавица води до усилване на синтез на слуз и застой.

Физиологичното понижаване на имунитета по време на бременност може да предизвика синузит като вторично усложнение, предизвикано от бактериални, гъбични и вирусни инфекции на носоглътката.

Други възможни причини, които могат да повишат риска от развитие на синузит, особено ако бременността е през пролетта и лятото, това е:

  • Развитие на алергия като полиноза, алергичен ринит.
  • Алергичен ринит, предизвикан от контакт с прашец, косми от домашни животни, миещи средства и много други вещества.
  • Травми на главата и на лигавицата, които водят до възпалителни реакции.
  • През зимата причини за вторичен синузит са простуда и грип.

Проявления на патологии – запушен нос, главоболие

Според изследванията, около 20-40% от жените в детеродна възраст, поне веднъж при бременност имат симптоми на ринит и частично, признаци на възпаление на синусите.

При 10-30% от тези жени симптомите по време на бременност са доста силно изразени.

Бактериалният синузит е едно от най-разпространените последствия на прекарани остри вирусни инфекции, изискващи медицинска помощ при бременност. Бъдещата майка трябва да се обърне или към наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, или направо към личния лекар.

Острият синузит може да се развие във всеки триместър. Общи симптоми на инфекцията са запушен нос с нарушение на отока на слуз от лигавицата.

Симптомите на запушен нос се влошават в легнало положение или при престой в топли помещения.

Също е характерна силна хрема, болка или драскане в гърлото, а също и главоболие, което се усилва при навеждане или дъвчене на нещо.

На фона на остра вирусна инфекция при запушен нос е възможно повишаване на телесната температура, а при алергични реакции не е характерен фебрилитет. 

Възможна е силна кашлица, болка в проекцията на синусите, загуба на вкус или на обоняние, болезнени усещания в ухото.

Назалната конгестация се съпровожда с неприятна миризма от носа и гърлото, обложен език.

Форми на синузит и продължителност на дихателните нарушения

В зависимост от характера на прогресирането, продължителността на дихателните нарушения и активността на възпалението, синузитът по време на бременност може да бъде 2 типа.

Острият синузит е краткотрайна инфекция, която продължава до 2-4 седмици. Синусите се възпаляват, заради простуди или алергии, отока на лигавицата съществено нарушава отичането на слузта, затруднява се и носовото дишане.

Симптомите постепенно намаляват и след известно време отшумяват.

Ако инфекцията продължава от 4 до 12 седмици, се нарича подостър синузит. Хроничен синузит се развива, когато симптомите на увреждане на синусите продължават повече от 12 седмици.

Кога да потърсим лекарска помощ

В неусложнени случаи синузитът на фона на остра вирусна инфекция обикновено отшумява за няколко седмици при симптоматично лечение. Но ако симптомите се влошават, следва да се потърси лекарска помощ.

Ако температурата се повиши над 38 градуса, възникне силна кашлица с храчки с жълт или зелен цвят, в такъв случай бременната се нуждае от незабавна медицинска помощ.