Първите клинични изпитвания на препарата показват многообещаващи резултати.

Препаратът амброксол за първи път е синтезиран преди 70 години, а от 70-те години на 20-ти век активно се използва като отхрачващо, разреждащо храчките средство както само по себе си, така и в състава на сиропите за кашлица при различни заболявания на дихателните пътища.

Амброксолът в сиропите за кашлица забавя развитието на Паркинсон 

През последните няколко години амброксолът се изучава като лекарство, което може да спре развитието на съвсем различно заболяване – болест на Паркинсон.

Това е изключително важно, като се има предвид, че днес ефективни методи за лечение на болестта не съществуват.

Лабораторни експерименти на човешки нервни клетки, а също и върху животни показват, че амброксолът притежава способност за повишаване на нивата на белтъка глюкоцереброзидаза в невроните.

Този белтък е с пречистваща функция в главния мозък, предотвратява образуването в тъканите на токсични струпвания на друг белтък, алфа-синуклеин.

Струпванията от този белтък понастоящем се смятат за основни виновници за разрушаване и гибел на неврони при болестта на Паркинсон.

Изкуственото повишаване на нивата на глюкоцереброзидазите с помощта на амброксол помага на нервните клетки да се пречистят от токсичния белтък и да останат по-дълго време здрави, което теоретично трябва да забави прогресирането на болестта на Паркинсон.

Група учени от Университетския колеж на Лондон – Великобритания и редица други научни центрове проведоха първите клинични изпитвания на амброксол на 17 пациенти с болестта на Паркинсон.

Безопасност на амброксола - отпуснати са 522 млн. лири за изследвания

Участниците приемали препарата ежедневно в рамките на 6 месеца. Основна цел на изследването е да се определи колко е безопасен амброксола за пациентите и колко добре се понася от организма.

Оказва се, че препаратът не само не предизвиква странични ефекти, но и успешно преодолява хематоенцефалната бариера, тоест може да прониква от кръвта в тъканите на главния мозък.

Кръвните изследвания на участниците, освен това показват, че в резултат на приема на амброксол нивата на глюкоцереброзидаза нарастват с 35% в гръбначномозъчната течност, а тяхното състояние леко се подобрило.

Многообещаващите резултати от изследването накараха благотворителни фондове да отпуснат 522 млн. британски лири за следващия етап на изпитванията на амброксол, при който трябва да се определят оптималните дози на препарата.