На пръв поглед изглежда, че човечеството веднъж и завинаги е победило скуката. Когато в ръцете човек има смартфон или таблет, осигуряващ достъп до високоскоростен интернет, той автоматично се превръща в източник на информация и развлечения.

Но, може би, понякога е необходимо малко да си поскучаем? Какво, ако скуката е най-важният компонент на креативността?

Дори и да не скучаем през свободното си време, то все пак сме принудени да се сражаваме с това чувство в работата. Ние рядко признаваме на своите колеги, че понякога скучаем в офиса.

От друга страна определено ниво на скука води до активизация на творческото му мислене.

В известен научен експеримент, на доброволците било предложено на изпълнят задача за креативност. Например, да се измисли второ приложение за няколко пластмасови чаши.

Със задачата се справили най-добре тези участници, които първоначално били помолени да свършат скучна работа, да кажем да преписват номер от телефонната книга.

Оказва се, че монотонната работа ни кара да мечтаем за креативност. Колкото по-силно чувстваме скуката, толкова повече започваме да мечтаем и толкова по-креативни идеи разработва нашия мозък.

Друг научен труд документално фиксира ефективността на скуката за креативността. На доброволците били показани видеоклипове, а след това трябвало да преминат елементарен тест за асоциации.

По-креативно подходили към проверката тези, които преди това гледали безинтересни клипове. Провеждащите експеримента предположили, че скуката мотивира хората да опитат нещо ново и да си намират полезни занимания.

Андреас Елпидору, изследовател от университета на Луисвил, Колорадо, САЩ, смята, че скуката помага за възстановяването на възприемането на собствените действия като такива.

Той описва скуката като регулаторна функция, която помага да оставаме активни постоянно и да се занимаваме със собствени проекти, задачи и проблеми.
Ако не скучаехме, то не бихме чувствали удовлетворение от това, което сме направили. И опитът от удоволствието от наградата за изпълнената задача би бил емоционален и социален, би съществувал отделно за нас.

Скуката – това е предупреждение – вие правите това, което не желаете. Кара ни да се движим към поставената цел и да се заемаме със съответните проекти и задачи.

Скуката е увлекателна емоция, която обикновено се разглежда като отрицателно чувство. Но това е мотивираща сила, да скучаеш е добре.

Например, ако пътят от работата до дома отнема много време, то можете да го използвате за обмисляне на нови идеи. Едва ли ви е весело да пътувате в тролейбуса или в метрото.

Но можете да използвате този момент, за да измислите следващият проект или желаната цел.

Как да използвате скуката?

Скуката е необходимо да се изпитва, за да ставаме по-добри в работата.

Поради тази причина си струва да участвате в няколко неинтересни съвещания, да изпратите електронни писма, да се заемете с монотонна и проста работа, за да стимулирате мозъка за активна творческа работа.

Скуката на работното място се смята за нещо, което е необходимо спешно да се преодолее. Но си струва да се оставим малко на това усещане.

В тази връзка се препоръчва първо да се вършат скучните ежедневни задачи, за да се захванем после с тези, които изискват креативен подход. Този метод на действие е сходен и с древните практики за медитация.

Ако човечеството действително се е избавило от скуката, то може би си е създало много по-пагубно състояние, в което ние постоянно си търсим повод да се разсейваме от работата.