Скумрията е риба от семейство скумриеви разред костурови. Максималната дължина на тялото ѝ достига 60 см, а средната е около 30 см и наподобява вретено. На тегло е лека, а гърбът ѝ е синьо-зелен с множество черни, леко извити линии и няма плавателен мехур.

Скумрията е типична пелагична /дълбоководна/ пасажна топлолюбива риба, която плува бързо, достигаща скорост до 77 км/ ч. Пасажите обикновено не включват други видове риби, но понякога в тях има и херинга и се състоят от скумрии с една и съща големина.

Тези риби обитават води с температура между 8 и 20 градуса по Целзий, поради това са принудени да правят сезонни миграции по бреговете на Америка и Европа, а също и между Мраморно и Черно море.

Тези миграции са с цел търсене на храна, тъй като „менюто“ на скумрията се състои от малки риби и зоопланктон. В България тази риба е вписана като в червената книга като критично застрашен вид.

Скумрия - полезни свойства

Скумрията лесно се усвоява от организма и е отличен източник на белтъчини, а също съдържа и голямо количество фосфор, йод, калций, калий, натрий, магнезий, цинк и флуор.

Тази риба съдържа никотинова киселина и витамин D, които също са важен фактор за заздравяването на костите и подобряване функцията на нервната система и благоприятстват абсорбцията на хранителни вещества като цяло.

Само от 100 грама скумрия човек да си набави половината от необходимото му за деня количество белтъчини.
Консумацията на тлъста риба като скумрията, осигурява на човек почти 2 повече килокалории в сравнение с бялата риба, а това е особено полезно в периода на мразовитите зимни дни.

За разлика от наситените мазнини от животински произход ненаситените мастни съединения в рибата се смятат за най-полезни.

Според учените именно мастните киселини от група омега-3, съдържащи се в рибата, способстват за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, понижават риска от образуване на тромби в съдовете, а също и спомагат за увеличаване на притока на кръв към капилярите.

Тази морска риба е много полезна за бъдещите майки. Също така има данни, че при консумацията на скумрия отслабват някои симптоми на псориазиса, подобрява се зрителната острота и мозъчните функции.

Скумрията съдържа широк спектър от витамини, в частност витамин D. Рибните мазнини са 5 пъти по-ефективни от растителните масла и понижават нивата на холестерола с ниска плътност в кръвта.

Мазнините, намиращи се в черния дроб на рибата, освен че са един от най-добрите източници на витамин D са богати и на витамин А.

Мускулната тъкан на скумрията съдържа витамини от група В, които подпомагат усвояването на белтъци.

Наскоро бяха публикувани резултатите от няколко изследвания, които показаха, че регулярната консумация на мазна риба като сьомга, скумрия, херинга, сардина и треска, предпазва от астма.

Това се обяснява от учените с действието на омега-3 ненаситените мастни киселини, които притежават противовъзпалителни свойства и с това на магнезия.

Доказано е, че хората с най-ниски нива на магнезий в организма са най-податливи на астматични пристъпи.
С недостиг на омега-3 мастни киселини често се свързват такива заболявания като рак, ревматоиден артрит, атеросклероза, слаба имунна система.

Противопоказания

Скумрията е противопоказна при индивидуална непоносимост. Освен това , наскоро се установи, че мазната риба не е желателна при заболявания на черния дроб и на бъбреците.