Кръвотечения при повечето от нас се асоциират с травми. В този материал ще стане въпрос за кръвотечения от съвсем различен вид – слаби, които най-често са свързани с различни заболявания.

За специалистите всяко внезапно възникващо кръвотечение предизвикват тревога и се оценяват като патология. Изключенията са само менструалните кръвотечения при жените, и то в пределите на физиологичната норма.

Най-често се срещат следните видове малки кръвотечение.

1. Кръвотечения в тъканите на очите

Възможните причини – т.нар. конюнктювален кръвоизлив, при който бялата обвивка на внезапно се изпълва с кръв, най-често това е свързано с повишаване на артериалното налягане и смело може да се разглежда като красноречив симптом на артериална хипертония.

Какво да предприемете?

Измерете артериалното налягане, което в норма не трябва да превишава 140 на 90 мм живачен стълб, и ако редовно е повишено, то тогава е препоръчително да се обърнете към терапевт или кардиолог.

2. Носово кръвотечение

Възможни причини – краткотрайни носови кръвотечения могат да бъдат обусловени от особеностите на анатомията на кръвоносните съдове на носа, в кухините на който има и артериална и венозна мрежа.

При простудни и хронични заболявания в областта на ушите, носа и гърлото – атрофичен ринит, полипите, дори обикновеното невнимателно бъркане в носа може да предизвика увреждане на кръвоносните съдове на лигавицата.

Друга по честота причина за носовите кръвотечения – повишаване на артериалното налягане.

Какво да правите?

Ако носовите кръвотечения се повтарят редовно, то е необходимо да се измерва артериалното налягане и да се потърси лекар специалист по уши, нос, гърло, който при необходимост ще прегори проблемните сплитания на кръвоносните съдове или ще въздейства на тях с лекарствени средства.

3. Кръвотечения от венците и устната кухина

Възможни причини – те са очевидни, това са възпалителни заболявания на венците, поради които раздразнената лигавица започва да кърви.

Причините, които водят до подобно развитие са множество – от неумение или нежелание за редовно и правилно миене на зъбите и нарушаване на обмяната на веществата до различни проблеми, дължащи се на некачествено свършена работа от зъболекар – поставяне на некачествени пломби, разраняване на венците.

Как да действате?

В началния етап на заболяването достатъчно да се извърши професионално очистване на отлаганията по зъбите и противовъзпалителната терапия на венците при лекар-стоматолог.

4. Кръвотечения от различните отдели на стомашно-чревния тракт

Възможни причини – кръвотеченията от хранопровода най-често се предизвикват от гастроезофагеална рефлуксна болест, обусловена от редовно повтарящо се връщане на киселото стомашно съдържимо в дисталната, прилежащата към стомаха, част от хранопровода.

В хроничната си форма това заболяване може да доведе до образуване на язви, но и до кръвотечение от долните отдели на хранопровода или на стомаха.

Това заболяване може да се съпровожда с болка в областта на стомаха, гадене, кашлица, понякога с примеси на кръв.

Заболяванията на черния дроб също е възможно да предизвикат кръвотечения от разширените вени на хранопровода.

Обикновено стомашно-чревните кръвотечения се проявяват под формата на черни полутечни изпражнения, които се образуват при взаимодействие на солната киселина с молекулите на хемоглобина при попадане на кръв в смляната храна.

5. Кръвотечения в меките тъкани на долните крайници

Причината е една – разширени вени, при които протича нарушение на венозното кръвообращение, което води до венозна недостатъчност, на фона на която в долната част на краката могат да се образуват кървящи язви.