Електронните цигари представляват устройства за доставка на никотин директно в белите дробове без изгаряне на тютюн. Течността с никотин и с ароматизатори се превръща в аерозол в процеса на нагряване с помощта на спирала, работеща на батерия.

Първоначално е-цигарите са се рекламирали като безопасен заместител на обикновените, които дават възможност по-късно да се разделим със зависимостта от тютюна.

С всяка следваща година средностатистическият потребител подмладява, и нараства броят съобщения за техните негативни ефекти.

Ароматизаторите, които до неотдавна изглеждаха оригинална вкусова подправка, все по-често биват обвинявани за конкретни разрушителни влияния на различните тъкани и органи на човешкото тяло.

При отчитане на факта, че днес могат да се закупят около 8000 течности за електронни цигари от 500 марки, проблемът изглежда доста актуален.

Защо опасни някои ароматизатори и други компоненти, които се използват за приготвяне на течности за електронни цигари?

Младежите не знаят, че в електронните цигари има никотин

Дали има никотин

В началото на юни 2019 г. FDA и Федералната търговска комисия на САЩ изпратиха писма с предупреждения на 4 американски компании, които разпространявали в социалните мрежи реклами на течности за електронни цигари, съдържащи никотин.

Проблемът, според експертите на двете агенции, бил, че в рекламните постове за никотина не е казана нито дума. А това вещество предизвиква пристрастяване.

Какво пречи на потребителите да се интересуват от състава на течностите за електронни цигари? Но проучванията показват, че най-уязвимата на рекламите категория от населението това са подрастващите и младежите, които не обръщат внимание на подобни детайли.

През април тази година учени от Университета на щата Ню Йорк в Стоуни Брук установили, че обявиха резултатите от проучването на 517 младежи на възраст от 12 до 21 години на тема електронни цигари, традиционни цигари и марихуана.

Резултатите от проучването били сравнени с данните от анализа на урината, в която търсели веществото котинин – това е маркер за присъствието на никотин в човешкия организъм.

Според получените данни, повечето тийнейджъри не криели, че периодично пушат електронни цигари, но много от тях били убедени, че използват само течности без никотин за електронни цигари.

Според изследванията, за 40% от безникотиновите вейпъри  бъркали, и пушели само съдържащи никотин смеси.

Съдържанието на котинин в урината на пушачите на електронни цигари било дори по-високо от на тези, които пушели обикновени цигари.

Последният факт се обяснява с това, че при пушене на електронни цигари човек получава повече никотин, защото обикновените цигари тлеят между дърпанията, а електронните – не.

В белите дробове на пушача на електронни цигари попада целият никотин, не се губи, както при обикновените цигари между дърпанията.

Само от 2017 г. до 2018 г. пушачите на електронни цигари нарастват със 78%. Вероятно значителна роля в нарастващата популярност на електронните цигари да играе и скритият никотин.

Сладка заплаха за здравето

Ароматизираните тютюневи изделия се радват на голяма популярност. Изследване от 2013-14 г., проведено в САЩ показва, че преобладаващият брой постоянни пушачи започват с ароматизирани тютюневи изделия. Така постъпват 89% от любителите на наргилето, 81% от вейпърите, 65% от феновете на цигарите и 50% от пушачите на обикновени цигари.

Предпочитанията на младежите по отношение на сладките вкусове и аромати учените обясняват с това, че захарта активира освобождаването на ендогенни опиоиди и допамин, които ни карат да се чувстваме приятно.

Чрез сензорното сходство между обикновено сладко и ароматите на електронните цигари рязко се понижава психологическата бариера към електронните цигари. По-лесно е да се започне с пушенето и е приятно да се продължи пушенето.

Не е изненадващо, че повечето млади хора възприемат обикновените цигари в сравнение с електронните цигари като „тежка артилерия”. Електронните цигари в техните очи са по-лесни и по-приятни за употреба.

Ароматозатори и сърцето

Изследователите анализирали влиянието на течностите върху клетките на ендотела, които покриват кръвоносните съдове на човека. Оказва се, че под въздействието на парите на тези течности клетките стават по-малко жизнеспособни, а тяхното ДНК – по-предразположено към увреждания.

Тези ендотелни клетки не са в състояние пълноценно да изпълняват своите функции – да мигрират към местата на увреждането и да участват в заздравяването на раните, а също и при образуването на нови съдове.