Бременността е период, в който жената започва да се ограничава при яденето на някои храни, разбирайки, че те няма да донесат полза на бъдещото дете и могат да ѝ развалят настроението.

Яденето на сладкарски изделия по време на бременност е спорна тема. Не е важно да убеждаваме себе си, че захарните изделия са вредни, и за бременни са напълно забранени.

Сладкото е необходимо и при износване на дете. Вреден е само излишъкът. Не е нужно напълно да спираме да ядем бонбони, макар и да не трябва да ги ядем всеки ден и в големи количества.

Какво сладко може да яде бременната жена, и как да ги впишем в менюто, за да намерим златната среда, да удовлетворим своите желания и да не навредим на себе си и на детето.

Отговорите в тази статия.

Захарните изделия подобряват настроението, носят ни радост и ни даряват чувство за удоволствие. Те бързо, макар и за кратко, утоляват внезапния глад, който може да застигне бъдещата майка във всяка ситуация.

Сладко съдържат простите въглехидрати, които се превръщат в енергия, краткотрайно повишават концентрацията на глюкоза в кръвта.

Следователно в мозъкът постъпва сигнал, който дава усещане за ситост. Но по-полезни за организма са сложните въглехидрати. Те отделят енергия много по-бавно, постепенно утоляват глада, но по-дълго оставят чувството за ситост.

Простите въглехидрати са необходими, при условие че се ядат умерено.

Полезно е да се изяде парченце черен шоколад, а не половина млечен или бял шоколадов блок.

Ако жената при бременност разбира, че нейният навик да яде сладко достига застрашителни мащаби, тя бързо трупа излишни килограми и лекарят и лекарят я съветва да се сдържа, то тогава следва да се замислим, на какво се дължи това пристрастяване.

Възможно е тя винаги да е обичала бонбони и други захарни изделия, или тези предпочитания да са предизвикани от бременността. Във всеки случай много сладко е вредно за здравето на бъдещата майка.

Негативни последствия за майката и за детето

Прекаляването със захар по време на бременност способства за отлагане на мастна тъкан. Излишните килограми увеличават натоварването на гръбнака и на ставите. Затлъстяването е свързано с подути крака, умора и разширени вени. Наднорменото тегло увеличава риска от:

  • Развитие на диабет;
  • Високо кръвно налягане;
  • Прекомерно натоварване на сърцето;
  • Нарушение на храносмилането;
  • Развитие на прееклампсия;
  • Преждевременно раждане.

Бебето на жената, която яде много сладко вместо пълноценни храни, може да се роди с поднормено тегло, заради недостиг на хранителни вещества.

Ако на фона на прекаляването със сладко от страна на майката се наблюдава затлъстяване, диабетът при бременни, рискът от раждане на дете с голяма телесна маса нараства, което влече след себе си усложнения при раждането и при здравето на малкото.

Вредни трансмазнини при бременност

Опасно вещество за жените и за детето са трансмазнините, съдържащи се в чипсовете, сладкарските изделия, сладоледа и шоколадовите продукти. Те се използват в сладкарските и хлебопекарните изделия.

Изследванията показват, че трансмазнините могат да имат принос за развитието на нарушения при плода. В бъдеще детето рискува да получи сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Не трябва да се изключва негативното влияние на мазнините на растежа и на теглото на плода. Този сериозен аргумент е в полза на замяна на бисквитите от магазина с домашни.

Газирани напитки и бременност

По време на бременност следва да се избягва употребата на газирани напитки. Те съдържат много захар – няколко чаени лъжички в една чаша, които изкуствено потискат глада и заменят ценната храна.

Продуктът е хранителна среда за бактерии, предизвикващи кариес. Чаша газирана сладка напитка доставя удоволствие и може да бъде източник на енергия за бъдещата майка. Но след време, когато нивото на захарта в кръвта рязко се понижи, обикновено се появява умора и раздразнителност.

Сладките газирани напитки се състоят от консерванти – натриев бензоат, и изкуствени оцветители, регулатори на киселинност, ароматизатор.