Халвата е един от най-популярните десерти, познат по цял свят.

На Изток вярват, че сладкото чудо е полезно за здравето, то лекува много болежки и дори помага за зачеване.

Това е причината към халвата да има специално отношение.

Халва похапват героите от приказката „1001 нощ“, от източни митове и легенди.

Аладин заповядва на духа от вълшебната лампа да сервира, на която ще има най-добрата халва в Багдад.

А ние можем да си купим топящият се в устата десерт на практика от всеки магазин.

С какво е полезно лакомството и какво интересно не знаем за източното чудо?

Хвала на халвата! Малко история

Рецептата на халвата е създадена през 5-ти век преди новата ера в Персия.

Древните кулинари са го създали за цар Дарий І.

След това лакомството бързо се разпространило из целия Изток.

Каква халва избираме в България?

У нас се предлага слънчогледова, орехова, сусамена, фъстъчена и комбинирана, тоест обединяваща няколко вида халва.

Понякога в рецептата се добавят аромати, например, ванилин, в други случаи лакомството се глазира с шоколад.

У нас най-популярна е светлокафявата халва, приготвена от слънчогледово семе.

Интересното е, че всяка страна си има свои вкусови предпочитания.

И базовата рецепта на халвата предписва приготвяне от печени маслодайни семена и карамел.

Голям фен на халвата бил 10-тият султан на Османската империя – Сюлейман Великолепни.

До своя дворец той построил Дом на халвата, където приготвяли повече от 30 вида от изисканото лакомство.

Какво прави халвата толкова полезна за здравето?

За здравето е полезна само качествена халва.

Лакомството трябва да бъде суха, да слоесто-влакнеста структура.

По вкусови усещания десертът трябва да се топи в устата.

Независимо какви продукти се използват за сладкарското изделие, базови компоненти са:

• Белтъчен компонент – семена, ядки, бобови, зърна;
• Карамелена маса – мед, захар, петмез;
• Образуващи пяна компоненти – корен от бяла ружа, петмез;

Те придават на халвата приятна слоесто-влакнеста текстура, която е първи показател за високо качество.

Това прави халвата богат източник на растителни белтъци и мазнини.

Затова е полезно да се похапва за презареждане на мозъка, когато работата изисква повишена концентрация и генериране на идеи.
Фъстъчената халва е полезна за бременните, тъй като съдържа фолиева киселина, необходима за нормалното развитие на ембриона, а след това и на плода.

Но по време на диета трябва да се внимава с халвата, тъй като е доста калорична.

В 100 грама от слънчогледовото лакомство се съдържат 550 калории.

На практика всички видове халва съдържат витамини – В2, В6, Д и РР. Полезни са за сърцето и за кръвоносните съдове.

Най-ценни за здравето в халвата са полиненаситените мастни киселини от растителен произход.

Те са жизнено необходими за организма и могат да се набавят само с храната.

Халвата крие и опасности. Например, много е важно как се съхранява.

Не трябва да се държи в хладилник и при температура над 18 градуса.

В такива условия бързо се окислява и става отровна, което може да доведе до сериозно отравяне.

Важно е да се яде халва в умерени количества, особено децата, тъй като семената и ядките, от които се произвежда, имат свойството да натрупват кадмий.

Освен това халвата е тежка храна за храносмилане и създава условия за развитие на кариес.

Това лакомство е противопоказно при захарен диабет, панкреатит и чернодробни заболявания.