Навярно сте чували, че сладкото, макар и да не е полезно, все пак ни помага да мислим и да се концентрираме по-лесно. Затова може би преди важен изпит или дори спортно състезание не е лошо да се похапнат няколко бонбона или да се изпие чаша подсладен чай. Смята се, че сладкото помага и за подобряване на настроението. 

Защо захарните изделия НЕ могат да ни оправят настроението

Нито едно от посочените твърдения по-горе не е вярно. Бързите въглехидрати не притежават нито едно от изброените по-горе свойства.

Използвайки данни от 31 публикувани изследвания с участие на 1300 възрастни, учените изследвали влиянието на захарта върху различни психически състояния, сред които гняв, депресия и умора.

Те също изяснили дали има смисъл да се яде сладко преди или по време на изпълнение на сложни умствени задачи.

Изследователите установили, че:

  • Употребата на захар не влияе на настроението, независимо от това колко сладко било изядено.
  • Нито един вид бързи въглехидрати не бил по-полезен от другия;
  • Хората, които ядели сладко, се чувствали по-уморени и разсеяни, отколкото тези, които предпочитали други храни и избягвали захарните;
  • Логичният извод от гореизложеното – сладкото не помогнало за справяне с решението на каквито и да е задачи.

Откъде тогава идва идеята, че мозъкът се нуждае от глюкоза? Да, наистина необходима е. Но се синтезира и успешно от храни източници на бавни въглехидрати, а също и от белтъчини и мазнини.

И не мислете, че без шоколадови бонбони и подсладени напитки мозъкът ще престане да функционира нормално. За подобряване на умствената дейност, е най-добре просто да се проветри помещението.

Захарните изделия – изкушения с множество лица

Захарта може и да не спомага за подобряване на настроението и за умствената активност, но все пак, ако не можем без сладко, е добре да си позволяваме изкушения в първата половина на деня.

Дори и да е в по-голямо количество, ще успеем да изгорим бързите въглехидрати, заради натоварения график, умствената активност също гори калориите, получени от захарните изделия.