Всяко лято лекарите напомнят колко е важно да се използват слънцезащитни средства при планиране на отдих на плажа, под слънчевите лъчи.

Ултравиолетовите лъчи са високоенергийни невидими светлинни вълни, които се изпускат от слънцето, могат да навредят на незащитената кожа, и колкото по-дълго човек се излага на слънце, толкова по-голяма е вероятността от слънчево изгаряне.

Кожата е единствената чувствителна към слънцето част от тялото. Важно е да се помисли за здравето на очите, преди да се отиде на плаж. Очите са сложни, чувствителни към светлина органи.

Тънките структури на клепачите и лигавиците на очната ябълка могат да се травмират, без силно да се отличават от слънчевите изгаряния на кожата.

Резултат е зачервяване, парене и възпаление на конюнктивата.

Възможни ли са изгаряния на очите

Офталмолозите обикновено не използват термин „слънчево изгаряне”, но са чувствителни външните структури на окото възприемчиви както към краткосрочно, така и към дългосрочно увреждане от слънчевите лъчи.

В краткосрочна перспектива се наблюдава зачервяване и раздразнение на бялото на очите – конюнктивата. Ако се засегне роговицата, формира се фотокератит.

Патологията предизвиква зачервяване на очите, болка и замъгляване на зрението в продължение на няколко часа. Подобно състояние може да възникне известно време след престой на слънце.

Роговицата – това е предната част на окото. Разположена е над зеницата и над клепача, фокусира светлината, проникваща в очите.

Излишъкът от светлина може да я увреди, аналогично на това слънчеви лъчи на кожата могат да навредят на кожните клетки и да предизвикат слънчево изгаряне. 

Последствия от лятната почивка

В дългосрочна перспектива излагането на слънце на плажа без необходимата защита на очите може да предизвика образуване на птеригиум или пингвекула.

Това не са злокачествени образувания, които не изглеждат добре и предизвикват раздразнение, зачервяване на очите.

Понякога е необходима хирургична намеса за корекция, а последствията нанасят непоправима вреда на зрението.

Тези патологии са вследствие на продължително въздействие на вятър, прах и ултравиолетови лъчи, ако по време на почивка не се използват слънцезащитни очила.

Пингвекулите често се появяват във вид на жълтеникаво петно или топче на конюнктивата, често на вътрешната страна близо до носа. Птеригиум – това е разрастване на лигавицата, което може да се разпространи от конюнктивата до роговицата.

Когато птеригиумът стане достатъчно голям, е възможно да влоши зрението.

Увреждане на кожата и структурата на очите

Слънчевото изгаряне на очите се среща рядко, основно от това страда кожата на тялото и на лицето, но уврежданията на кожните структури са опасни.

Най-лошото е, че при продължително въздействие на слънцето също може да се увреди задната част на окото, ретината.

Ретината представлява слой от тъкан покрай задната страна на очната ябълка, която съдържа милиони светлочувствителни и нервни клетки, получаващи и преобразуващи в импулси визуална информация.

След това се предава към зрителния нерв, който я мозъка, а това позволява хората да интерпретират това, което виждат.

Ретината е много нежна и може да бъде увредена от директните слънчеви лъчи. Този род увреждания и изгаряния се определят като слънчева ретинопатия.

Това може да се случи, ако човек гледа постоянно към слънцето, затова отдихът на плажа предполага носене на специални очила или други мерки за безопасност.

Ретината не може да се регенерира и тежката слънчева ретинопатия може да доведе до постоянна слепота.

Какви са симптомите на увреждане на очите – зачервяване, парене

Фотокератитът се проявява с болка, сходна на усещане за пясък в очите, зачервяване на лигавиците. Другите симптоми на слънчеви увреждания могат да се състоят в:

  • Зачервяване и възпаление на конюнктивата;
  • Размито зрение или видове ореоли;
  • Сухота на клепачите или сълзене от очите;
  • Оток на клепачите;
  • Чувствителност към ярка светлина;
  • Главоболие;
  • Временна слепота.

Колкото по-продължително е въздействието, толкова по-силно ще бъдат изразени симптомите и дискомфортът ще отшуми за няколко часа. Слънчевото изгаряне може да е сходно на травма на роговицата, и в някои отношения тези 2 състояния са доста сходни.

Слънчевото изгаряне на роговицата – това са множествени малки микроразрушения на този орган.

Как се лекуват изгаряния на очите

Много лесно:

  • Със студени компреси – помагат за намаляване на болката и отоците;
  • Използване на капки с изкуствени сълзи или овлажняващи мехлеми. Това може да помогне за намаляване на усещането на пясък и възпаление, раздразнение в окото.