Молекулна сигнализация, която предизвиква изгарянето на кожата при прекомерното слънчево изгаряне, помага на организма да унищожи увредените клетки, които могат да се превърнат в злокачествени.

Какво представлява рака на кожата?

Към това заболяване се отнасят следните видове злокачествени тумори – базално-клетъчен карцином / базално-клетъчен рак/, плоскоклетъчен рак /плоскоклетъчен карцином/ и меланом. Основният рисков фактор за това онкологично заболяване е ултравиолетовата радиация, чийто източник е слънчевата светлина.

Базално-клетъчен карцином

Най-често срещаната форма на рак на кожата и засяга повърхностните кожни слоеве. Обикновено възниква по откритите области на кожата – лицето, шията, скалпа. В патологичния процес постепенно биват въвлечени назолабиалните гънки, крилата на носа, горната устна, вътрешните и външните ъгли на очите.

Плоскоклетъчен карцином

Най-често възниква около червената граница на долната устна, около правото черво и по външните полови органи. Засегнатите хора се оплакват най-често от подуване или разраняване на кожната повърхност, които бързо увеличават размера си. При по-голямо засягане на кожата и активиране на възпалителен процес се появяват болезнени усещания.

Меланом

Смята се за най-опасният вид рак на кожата, тъй като често метастазира, тоест ракови клетки се отделят от злокачественото образувание и проникват в здрави органи и тъкани.

Метастазите нерядко стават причина за смъртта на пациентите. По външен вид меланомът много прилича на обикновено родилно петно, но се отличава от него по назъбените му краища, по нееднородния цвят и по необичайно големите си размери.

В какво се състои изследването?

Наскоро американски учени направиха изненадващо откритие. От което се установило, че когато кожата ни е изложена на ултравиолетово лъчение от тип В, в нейните клетки се уврежда специфична форма на РНК – микроРНК. РНК, както и ДНК, е нуклеинова киселина, която е необходима за синтеза на белтъци в клетките.

В резултат на увреждането на микроРНК се развива възпаление, което позволява унищожаването на потенциално опасните клетки.

Получените данни позволяват да се създадат нови методи за лечение на някои кожни заболявания.

Към настоящия момент за лечение на псориазис най-често пациентите биват подлагани на терапия с ултравиолетово излъчване, чието въздействие увеличава риска от рак на кожата. Но сега, вместо ултравиолетова радиация за лечение на това заболяване може да се използва определен тип РНК.

Освен това, в резултат на блокирането на сигнализацията на микроРНК могат да се потискат възпалителните процеси при хора, страдащи от автоимунни заболявания. Дори краткотрайното въздействие на ултравиолетови лъчи предизвиква у тези хора усещане за парене.