Анализ на списъка на спечелилите наградите „Дарвин“, които се присъждат за най-нелепо самопричиняване на смърт, показва, че почти 90% от получателите на тези премии са мъже.

Според британските журналисти, това официално доказва факта, че представителите на силния пол са идиоти.

Наградите „Дарвин“ редовно се присъждат за най-глупавите и абсурдни начини за „напускане на този свят“, както и за самопричиняване на импотентност, тоест пълно самоелиминиране от световния генетичен фонд.

Учени от университета в Нюкасъл решили да проверят представителите на кой от половете по-често са победители в тази печална класация. С голяма изненада и за самите тях, те установили, че по количество на нелепи начини за самопричиняване на смърт, мъжете са безспорни лидери.

Почти 90% от спечелилите наградите „Дарвин“ са мъже. Сред тях е терорист, който отворил своето собствено писмо, в което бил сложил бомба, но му върнали от пощата, защото не бил поставил достатъчно марки.

А също и мъж, който решил да се прибере у дома по-бързо с открадната количка за пазаруване, която прикачил към задната част на влак.

Един от спечелилите наградата загубил единия си тестис, след като използвал шлифовъчна машина, за да си достави необичайно удоволствие.

Друг мъж пък се застрелял в главата с „шпионска писалка“, за да докаже на свой приятел, че тя е истинско огнестрелно оръжие.

И в накрая в групата на спечелилите награда „Дарвин“ е крадец, който се опитвал да открадне стоманено въже от асансьорна шахта. Той откачил въжето от асансьорната кабина в момента, когато самият той бил вътре в нея, в резултат на което паднал в дъното на асансьорната шахта и загинал.

88.7% от наградите „Дарвин“ били присъдени на мъже и само 11.3% на жени. Това потвърждава, че по-голямата част от най-идиотските постъпки и глупавите неща в света се извършват именно от представители на силния пол.

Дори и съществува такава теория – мъжка идиотска теория, според която мъжете са идиоти, а идиотите постъпват глупаво и правят идиотски неща.

В публикация в коледното издание на „British Medical Journal“ учени от университета в Нюкасъл посочват, че е озадачаващо как мъжете са склонни да поемат такива ненужни рискове просто, за да придобият по-голяма увереност в себе или за да могат да се похвалят пред приятелите си какво са направили.

Въпреки че половите различия по отношение на рисковото поведение са добре проучени и документирани малко се знае за идиотския риск като цялостно поведение, затова учените от университета в Нюкасъл проучват данните за наградите „Дарвин“ за периода между 1995 и 2014, отбелязвайки пола на наградените.