Какво представлява следродилната психоза?

Следродилната психоза, е много рядко, но тежко психическо здравословно състояние, което се случва на една или две от всеки 1000 жени в седмиците след раждането на бебето.

Следродилната психоза е много сериозна, тъй като съществува риск от самонараняване на майката и има риск от потенциални вреди за бебето и / или другите деца в семейството (ако има такива).

Не е ясно какво точно причинява следродилна психоза, но се знае, че жените с анамнеза за биполярно разстройство или които са преживели следродилна психоза след предишни раждания са в много по-голям риск от това заболяване.

Жените, които изпитват следродилна психоза, могат да станат много объркани и да изложат на риск себе си или други лица. Необходима е спешна помощ за жените със съмнение за симптоми на следродилна психоза.

Симптоми на следродилна психоза

Следродилната психоза води до промени в обичайното поведение на жената. Тези промени обикновено започват в рамките на 48 часа до седмици след раждането, но може да се развие до 12 седмици след раждането.

Те могат да бъдат изключително изтощителни както за жената, така и за нейното семейство.

Ранни промени в обичайното поведение включват:

- усещане, че е трудно да се спи;
- чувствате се пълни с енергия или неспокойни и раздразнителни;
- чувство за сила, мощ и непобедимост;
- странни вярвания (например че има хора, които се опитват да навредят на бебето);

Това може да бъде последвано от комбинация от манийни или депресивни симптоми, включително:

- манийни симптоми - например висока енергия, чуване на гласове или виждане на неща, които не съществуват (халюцинации), вярване в неща, които не се основават на реалността (заблуди), бързо говорене;

- депресивни симптоми - например нисък разход на енергия, невъзможност на майката да спи или да се храни, мисли да нарани себе си или бебето, чувство за безнадеждност или безпомощност като майка;

Жената може да изглежда объркана и разсеяна, да изпита промяна в настроенията в един съвсем кратък период от време и да се концентрира трудно.

Жените, които изпитват симптоми на следродилна психоза може да станат много объркани и може да бъдат изложени на риск от това да наранят себе си, други хора или дори бебето си.

Ако изпитвате тези симптоми или забележите някакви промени, подобни на тези описани тук, при жена, която наскоро е родила бебе, потърсете възможно най-скоро помощ от личен лекар , специалист по психичното здраве или болница за спешна медицинска помощ.

Често, партньори и / или членовете на семейството ще трябва да окажат на майката помощ и да играят важна роля в продължаващата грижата за жената, докато се възстанови напълно.

Лечение

Тъй като следродилната психоза е сериозно и сложно психическо здравословно състояние, жената трябва да се консултира със специалист психиатър и да се осигури продължаване на грижата до трайното и подобрение.

Лекарства

Лечението е от съществено значение за да се овладее и подобри състоянието на страдащата от следродилна психоза. Лекарства за следродилна психоза не трябва да се спират внезапно.

Стабилизатори на настроението и антипсихотици се предписват със съвети от психиатър и трябва да се използват с повишено внимание, особено ако жената кърми.

Лекарства като клозапин трябва да се избягват по време на кърмене. Ако приемате антипсихотици, физическата активност и здравословното хранене са изключително важни, защото така ще се минимизира рискът от увеличаване на теглото.

Ако сте били, лекувани за следродилна психоза е важно да обсъдите това със специалист ако планирате още една бременност, когато бременността е потвърдена и след раждането.

Добавките с фолиева киселина са важни ако приемате стабилизиращи настроението лекарства докато се опитвате да заченете или през първото тримесечие на бременността, тъй като това може да намали повишеният риск от вродени дефекти от приема на тези лекарства.

Ако жена страда от следродилна психоза, тя почти винаги ще трябва да прекара известно време в психиатрична болница, особено ако тя или неин партньор или семейство, чувства, че може да бъдат изложени на риск да навреди на себе си.

Това позволява на здравните специалисти да следят и осигуряват лечение и постоянна подкрепа докато жената е на безопасно място.

Електроконвулсивна терапия (ЕКТ) е специализирано лечение достъпно в много специализирани болница. Това е безопасен начин за лечение на остра мания, психоза и тежка депресия след раждането. Предписаните медикаменти ще са най-ефективни в комбинация с добра психологическа терапия.

Видове терапия

Ако се нуждаете от лечение, личният ви лекар, акушер-гинеколог или медицинска сестра ще са в състояние да ви помогнат, за да намерите най-добрия подход за лечение за вас.

Ако е необходимо, може да бъде препратени към други здравни специалисти в зависимост от наличните услуги в съответното здравно заведение.

Вие и вашият партньор или човек който ви подкрепя, заедно с вашия здравен специалист, трябва да вземете решение за вашия план за лечение, но това ще стане след задълбочена дискусия на вашите желания и след като се преценяват ползите и рисковете от всяко лечение.

Най-важното нещо е да се говори със здравен специалист за получаване на правилното лечение. Не забравяйте, че колкото по-бързо получите помощ, толкова по-бързо можете да се възстановите.

Психологическа терапия

Психологическата терапия, е считана за ефективен начин за лечение на депресия и тревожност. Тя включва когнитивна поведенческа терапия и междуличностна психотерапия.

Хоспитализация

Понякога здравните специалисти ще препоръчат на засегнатата жена да отиде в болница. Така тя ще е на сигурно място, а специалистите ще могат да разработят най-доброто лечение за съответния случай.

Това е най-вероятно, когато жената:

- има сериозни симптоми
- има усложнени медицински проблеми
- когато е в опасност за себе си или за други лица
- когато се нуждае от по-интензивно лечение и наблюдение.

Времето в болницата помага за стабилизиране на симптомите и позволява на една жена да започне лечение на сигурно място и под постоянно наблюдение.

Когато е възможно, майките и бебетата се държат заедно. Така се осигуряват безопасна и подкрепяща среда за майката и нейното бебе, в която да получат помощ и да се наблюдават 24 часа в денонощието.

Електроконвулсивна терапия

Електроконвулсивната терапия е специализирано лечение, който е ефективен метод при лечение на някои психично-здравни състояния (например тежка депресия и някои форми на мания).

По време на бременност, електроконвулсивна терапия се използва само когато рискът от нелекуваните симптоми (например силни самоубийствени пориви) по-голям от тези на лечението.

Лечението може да се предписва само от психиатър и се провежда с внимателно проследяване на жената от психиатър, акушер-гинеколог и специалист акушер-анестезиолог. Рисковете за жената и бебето от лечението са ниски.

Алтернативна медицина

Използването на алтернативни методи за лечение, включително билкови и хомеопатични терапии, е все по-често срещано. Някои жени могат да изберат тези методи, за да укрепят общото си здравословно състояние, а също и защото те се възприемат като "безопасни" алтернативи на лекарствата.

Въпреки това, няма научни доказателства за ползите или безопасността на тези терапии по време на бременност и кърмене. Също така, тези добавки могат да взаимодействат неблагоприятно с някои медикаменти (например жълт кантарион не трябва да се приема с някои антидепресанти). Други билки могат да съдържат съставки с неизвестни последици.

Винаги трябва да говори с медицински специалист за всякакви алтернативни лекарства, които приемате или планирате да приемате.