И след естествено раждане, и след оперативно при жените започва вагинално кръвотечение. Тези течения са известни с наименованието „лохии”.

Някои родили се изненадват, че и след секцио от влагалището тече кръв, но това е нормален процес. Така тялото се избавя от излишната кръв и тъкани в матката, които са помагали на детето да расте.

Най-обилните течения се наблюдават през първите дни след раждането, но силно кръвотечение е възможно и по-късно. В какви случаи то сигнализира за проблем и кога трябва лекар?

Кога при кръвотечение след раждане е необходима помощ

Какво е нормално

Първоначално кръвта по превръзката е яркочервена, и по нея да са видими съсиреци в първите няколко дни след раждането. Те са доста големи, не като при месечен цикъл – съсиреците не трябва да бъдат повече от ¼ от обема на секретите.

Използването на тампони след раждането е не само неудобно, но и опасно – голям е рискът от токсичен шок. Освен това, могат и да не бъдат забелязани признаци на неправилно заздравяване на ендометриума и развитие на инфекции.

За първите дни след раждането, обикновено в първите 2 седмици, са подходящи специалните следродилни превръзки, които могат да абсорбират повече и са с мека повърхностна мрежа, за по-добро заздравяване и въздушен обмен.

Върху тях трябва да се слагат специални гащи за след раждане, които се разтягат много добре и задържат на място голямата превръзка. Обикновено бельо едва ли ще може да се сложи, не пречат и не дразнят кожата.

С намаляване на обема на секретите може да се премине към обикновени превръзки за менструации.

След изписването, когато майката с мъника се приберат у дома, кръвотечение може леко да се усили. Това е нормално и става, защото е необходимо повече движение.

В такива случаи обаче е необходимо да не се стои дълго време в изправено положение или да се ходи дълго време, по-добре е леко да се отпочине и да се остави на организма известно време да се възстанови.

В Китай на бъдещите майки по време на бременност не им дават да правят нищо, дори и да се разхождат, и много съветват уморените жени да забременеят, за да могат добре да си починат.

След раждането, цял месец, а най-добре и два, е предвидено да лежат с пижама и нищо да не правят, само да хранят детето. Този период е със специално наименование.

До неотдавна се забранявало, дори да си мият зъбите. Днес китайските лекари са категорично против тази препоръка против хигиената, съветват също и повече движение – статичната поза е опасна, поради риск от тромбози, особено след секцио.

Нормално е усилването на вагиналните секрети след раждане. Причината е в извитата форма на влагалището. То има подобна на чаша кухина, и ако се стои или лежи, кръвта се събира в него, а при ставане излиза навън.

Сутрин, ако нощта е била спокойна, може да се забележи, че секретите са кафеникави и леко миришат, то това означава, че струпалата се кръв е успяла да се окисли. Ако това стане само след дълго лежане, то се смята за норма.

Средно 10 дни след раждането количеството секрети намаляват, самите лохии изсветляват. Но като цяло периодът на лохии продължава до 1,5 месеца.

През цялото това време могат да се използват само превръзки – тампоните могат да станат причина за инфекции и възпалителни процеси.

Кога да се търси помощ – какви секрети не са норма

Обилното, твърде силно кръвотечение след раждането се открива при всяка 20-та родилка. Най-често то започва през първото денонощие след раждането на детето, но може да се случи по всяко време през първите 3 месеца.

Това следродилно маточно кръвотечение е сериозен проблем. То може да предизвика силно понижаване на артериалното налягане. Ако показателите на кръвното са твърде ниски, то органите не получават достатъчно кислород и хранене, развива се шоково състояние, с потенциално смъртоносен изход.

Така че ако кръвта неочаквано стане много, трябва да се обаждаме на спешна помощ.

Какви симптоми са повод да се обърнем към лекарска помощ

 • Ярко-червен цвят на вагиналното течение 3 дни след раждането;
 • Съсиреци по превръзката с размер по-голям от слива или ако са много;
 • Кръвотечение, което не изисква повече от една следродилна хигиенна превръзка в час, не се забавя и не се преустановява.
 • Замъгляване на зрението и втрисане.
 • Изпотяване и лепкава кожа;
 • Ускорен пулс;
 • Рязка болка, повишение на температурата;
 • Неприятна миризма на секретите, промяна на цвета, на гъстотата;
 • Световъртеж, слабост, гадене – не само при ставане от леглото.

Някои фактори могат да повишат вероятността от патология. В рисковата група са жени, при които е възниквало подобно състояние при предходно раждане.

Най-честата причина за кръвотечение след раждане, това е атония на матката. Обикновено след раждането матката се съкращава, за да спре кръвотечението в мястото на плацентата, т.нар. детско място.

При раждане плацентата се отделя, като остава кървящата повърхност. При слабост на съкращенията матката не се справя със спазмите на съдовете, което повишава обемът на кръвозагубата.

Кръвотеченията след раждане са най-често в ранния период, според проведени изследвания – в 80% от случаите още, докато жената е в родилния дом.

За профилактика, за да се подобрят съкращенията, на родилките се назначават инжекции окситоцин, същият хормон, който предизвиква контракции при раждане.

Освен това при много майки окситоцинът по естествен начин се повишава, когато детето е положено на гърдите на детето. Ето защо при кърмене, в първите дни усещанията са сходни както в началото на раждането.

Това е естествен процес – така природата се грижи жената да загуби по-малко кръв и по-бързо да се възстанови.

Рискът от атония нараства, ако:

 • Бременността е многоплодна и на бял свят се появят две и повече деца;
 • Детето е голямо, повече от 4 килограма;
 • Продължителен период на раждане;
 • Многократни бременности и раждания или малък интервал /до 2 г./ между децата.

Опасността от силни кръвотечения след раждането се повишават също:

 • При секцио – в сравнение с естественото раждане маточното кръвотечение се среща значително по-често;
 • При разкъсване на матката – най-често това са усложнения при естествено раждане след оперативно, заради несъстоятелност на белега или при неправилно положение на плода. Възможно е да бъде следствие на бързо раждане и други заболявания;
 • При разкъсване на влагалището, маточната шийка.
 • Заради стимулация на контракциите;
 • Вследствие на пълна упойка;
 • При прееклампсия по време на бременността, състояние, при което кръвното се повишава и се появява белтък в урината;
 • При врастване на плацентата в стената на матката.

Как се лекува това

При такова кръвотечение е необходима медицинска помощ, която не търпи отлагане. Какво ще направят лекарите? Всичко зависи от причината за състоянието, могат да се използват:

 • Препарати за повишаване на тонуса на матката или за спиране на кръвотечението;
 • Масаж на матката;
 • Премахване на остатъци от плацентата;
 • Лапаротомични операции за диагностика на причините и за спиране на кръвотечението;
 • Преливане на кръв;
 • Емболизация на маточните артерии;
 • Тампонада на матката с балон на Бари.

Ултразвуковото изследване – ултразвук на матката, помага за откриване и предотвратяване на подобни проблеми. Според акушерските стандарти може да се проведе още преди изписването от родилния дом.

Ако ултразвукът е недостъпен, у нас в почти всички болници има такава апаратура, е по-добре да се запише час при гинеколог за консултация и за процедурата, за да се избегнат неприятни последствия.

Лечението на кръвотеченията след раждане зависи от причините и сериозността на състоянието на жената. Най-често е необходимо ултразвуково изследване и използване на стимулатори за съкращение на матката, за да може по-бързо да се изчисти от секретите и ефективно да се възстанови.