Смъртността от COVID-19 може да е по-висока от тази грип. В процентно съотношение разликата е няколко пъти спрямо грипа, вследствие на който умират по-малко от 1% от разболелите се.

Коронавирусът поваля бързо, но се разпространява много по-бавно от грипа

Към 9 март общо заразените по цял свят вече са над 113 000 души, а починалите надхвърлят 4000, смъртността е около 3,6-3,7% и варира в рамките на няколко десети от процента всеки ден. Този показател също се колебае в зависимост от държавата.

В някои щати на САЩ смъртността от COVID-19 е почти 2 пъти по-висока от средната за света, във Вашингтон достига до 6,6%. Причините за това към момента трудно могат да се изяснят, тъй като всички данни са предварителни, а и се обновяват всеки ден.

Общият брой на заразените в страната на неограничените възможности достигна до 717, а броят на починалите е 26 или около средните за света и дори под тази стойност. В Германия заразените са повече, надхвърлят 800, а случаите на летален изход са 1 или 2. Процентът на смъртност от усложненията на COVID-19 във Федералната република е десетки пъти по-нисък от средния за света.

Сезонният грип от своя страна се разпространява доста по-бързо, отколкото коронавируса. Заразяват се милиони хора в периода на грипната епидемия.

Дори в сравнително малка държава като България всяка година от грип се разболяват около 600-700 000 души.

Защо смъртността от грип е под 1% и как се изчислява

Смъртността от грип е много по-ниска, отколкото при COVID-19, тъй като има ваксини, както и утвърдени протоколи за лечение.

Лекарите знаят как да действат и какви лекарства да изпишат както когато при тях дойде пациент с грип, така и с неговите усложнения, например, с атипична пневмония.

Има и противовирусни средства, които доказано действат срещу грипа, макар и поради постоянните мутации на вируса, бързо губят ефективност и постоянно се разработват нови.

По отношение на COVID-19 в момента по цял свят здравните системи са в ситуация, при която лекарите се сблъскват с нов вирусен щам, за който има много малко информация.

По метода на пробата и грешката може би стана ясно, че атипична пневмония от COVID-19 трудно се развива при здрави хора, без хронични заболявания, както и в активна възраст и при децата.

Рязък спад на броя на болните в Азия

Китай и Южна Корея вече натрупаха опит със справянето с COVID-19 и мерките, взети в Азия изглежда дават резултати.

По последна информация заболелите през изминалото денонощие са намалели значително, дори може да се говори за рязък спад.

В понеделник в Китай са регистрирани само 19 нови случаи, което е своеобразен рекоред, тъй като само до преди около месец бяха отчитани по над 2000 нови случаи.

Националната здравна комисия на КНР още през януари наложи стриктни мерки за борба с коронавируса и разпространението му, като бе прекратен достъпа до двата големи града, от които тръгна епидемията.

Южна Корея осигурява безплатни тестове за коронавирус

В  Южна Корея също се отчита значителен спад на броя на заболелите, до 131, което е немислима стойност до само преди седмица, когато за ден бяха регистрирани по 700 нови болни.

Правителството в Сеул обяви, че ще осигури 15 000 безплатни тестове за коронавирус, които ще бъдат достъпни на обществени места в големите градове. Поръчани са общо 700 000 теста, които следва да бъдат доставени в следващите дни.

На международната видеоконферентна връзка днес, която бе излъчвана на живо от Министерски съвет, също лидери на други държави предложиха като възможност да се осигурят безплатни тестове за коронавирус на обществени места.

Това ще улесни поставянето на диагнозата, макар и предварително. Няма да се налагат излишни хоспитализации и ненужни продължителни изследвания, което води до претоварване на референтните лаборатории и на цялата здравна система.

Друг сериозен проблем, който е предизвикателство пред почти всички над 100 държави, в които има потвърдени случаи на коронавирус, е недостигът на защитни облекла и предпазни маски.

Световен недостиг на предпазни и защитни средства

От СЗО посочват, че за да се задоволи нарасналото търсене в глобален мащаб на подобни средства ще се наложи увеличаването на производството най-малко с 40%.

Здравният министър съобщи днес, че в болниците в Габрово и в Плевен, където са регистрирани единствените засега случаи на коронавирус у нас, има достатъчно предпазни средства, които могат да стигнат за месец напред.

От държавното предприятие „Индентанско обслужване” ЕАД вече започнаха масовото производство на предпазни облекла и маски след първоначално произведените и одобрени прототипи от вирусолози.

Според здравния министър обаче най-вероятно вътрешното търсене няма да бъде задоволено, макар и редица други текстилни предприятия, при които има възможност, обещаха да започнат да произвеждат маски и предпазни средства.

Доставката от Турция на предпазни средства, съобщено бе за 50 000 маски, ще разреши само временно проблема.

Все още е рано да се правят прогнози що се отнася до намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в Азия и стабилизиране на ситуацията с COVID-19.

Ако тенденцията се запази и предвид факта, че заразените с новия вирус в Китай се превърнаха в световна тема около Коледа, то може да се очаква в Европа и САЩ значим спад на заболеваемостта не по-рано от Великден.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също направи прогноза за постепенно самоограничаване на вируса. Въведената карантина в цяла Северна Италия също ще допринесе за намаляване на заболеваемостта.