Почти всички ние имаме у дома една или повече опаковки сода за хляб? Използва се за печене на сладкиши и за почистване на замърсени повърхности, но спектърът на нейното приложение е много по-широк.

Содата за хляб може да стане отличен помощник при лечението на някои състояния, както и при грижата за себе си.

Как содата за хляб може да облекчи доста болежки

Какво е сода за хляб

Много хора я възприемат само като съставка за домашни сладкиши или прах, който помага за справяне с неприятната миризма в хладилника. Също така може да е и полезна за здравето.

Това достъпно евтино средство от древни времена се използва като дезодорант, ефективна паста за зъби и шампоан за коса. С това нейното приложение не се ограничава. Но какво представлява познатият на всеки бял прах?

Содата за хляб е сол на въглеродната киселина или натрий. Това вещество е известно със своето алкализиращо действие, тъй като pH на содата за хляб е 9.

Содата за хляб на 100% се състои от натриев бикарбонат, затова при смесване с киселина, например, с оцет като се образуват мехурчета и се отделя въглероден диоксид.

Затова содата е отличен набухвател, тя кара сладкишите да се надуят.

Натриев бикарбонат е регистриран като хранителна добавка, нейното наименование е Е500.

Как содата за хляб може да подобри здравето

Съществуват най-малко 8 полезни нейни приложения.

1.Помага при проблеми с храносмилането

При отчитане на факта, че содата за хляб може да неутрализира киселините, то може да се приложи при някои хранителни разстройства – на първо място, при киселини и киселинен рефлукс.

Ако те са предизвикани от ядене на кисели храни, то по-добра противоотрова не можем да намерим. Но трябва да разберем, че приемът на голямо количество сода за хляб, напротив, може да доведе до увеличаване образуването на киселина.

2.Спасение при морска болест

Този способ се смята за остарял, но ако нямаме нищо друго под ръка, може да ни помогне в труден момент. За да не ни се гади и да не се стигне до повръщане, препоръчва се да се пие лек соден разтвор по време на пътуване.

3.Ефективна като противогъбично средство

В изследване от 1997 г. е доказано, че содата за хляб може да потисне активността на бактериалната микрофлора като например, на Стрептококус Мутанс. Известно е, че последните са свързани с възникване на кариес.

Също содата за хляб добре действа при Кандида, дерматофити и плесени, които предизвикват кожни инфекции на кожата и на ноктите.

Може да забави прогресирането на бъбречни заболявания

През 2009 г. са публикувани резултати от изследване, съгласно което добавката от содата за хляб може да забави прогресирането на бъбречните заболявания при хора с хронична обструктивна болест на кръвта и ниско ниво на бикарбонатите.

4.Вместо обикновен дезодорант

Ако любимият дезодорант внезапно свърши или престане да ни радва с положителен резултат, то може да се замени със смес от сода за хляб и вода.

За да стане ароматна, допълнително могат да се добавят няколко капки етерично масло – лайка, лавандула, бадем, мента.

Разредете 2 чаени лъжички сода за хляб до консистенция на паста и втривайте в продължение на минута получената смес в кожата на подмишниците или на стъпалата на краката.

5.Нежно почиства мъртвите клетки

Содата за хляб може да се ползва като мек ексфолиант, но това трябва да се прави правилно, за да се избегне вреда.

Разредете чаена лъжичка сода в половин чаша топла вода и използвайте този разтвор за по-дълбоко почистване на кожата. Необходимо е да се използва не по-често от 2 пъти седмично – при прекаляване разтворът може да наруши рН балансът на кожата.

6.Почиства и много замърсени ръце

Ако след работа в градината ви се стори, че замърсяванията не могат да се отмият с нищо, на помощ идва содата за хляб.

Необходимо е ръцете се накиснат във вода, да се вземе малко сода за хляб и да се втрие в кожата на замърсените места, след което ръцете да се изплакнат с вода.

От предишните замърсявания няма да остане и следа, а кожата на ръцете ще стане мека и гладка.

7.Облекчава кожния сърбеж

Намалява болезнените усещания при кожни изгаряния, отстранява сърбежа след ухапване от насекоми или изгаряне от коприва. Достатъчно е смесването на белия прах с малко количество вода, нанасяне на кожата и изчакване няколко минути.

8.Избелва зъбите и прави усмивката лъчезарна

Не е тайна, че содата за хляб притежава абразивни свойства. Ако редовно се използва при почистване на зъбите, редувайки се с почистване на устната кухина с обикновена паста за зъби, усмивката може да стане белоснежна. Особено подходящо е това за любителите на чай или на кафе.