В повечето случаи е по-добре да се консултираме с личния лекар, отколкото да се безпокоим.

Треперенето на ръцете или тремор, е разпространен проблем, с който навярно се е сблъсквал всеки възрастен. Обикновено лекият тремор е безобиден и преминава от само себе си. Понякога обаче може да е ранен симптом на сериозни заболявания.

Защо ръцете могат да започнат да треперят

За това как се държат ръцете в състояние на покой и колко са точни техните движения, отговаря нервната система.

Всякакви нарушения – например, проблеми с мозъчното кръвообращение, увреждания или нарушения във функциите на някои участъци на мозъка, неправилното предаване на сигнали по нервните пътища – водят до това, че губим контрол над фината моторика на крайниците. Така възниква тремор.

Ето няколко разпространени причини, които могат да доведат до това.

1.Нервно напрежение

Когато мозъкът смята, че ви грози опасност, органът активира реакцията бий се или бягай. Същата се съпровожда с рязко повишаване на нивата на хормоните, а това води до превъзбуждане на нервната система. Един от признаците на нервно напрежение е треперене в ръцете. То изчезва, когато човек се успокои.

2.Тревожно или друго психическо разстройство

Отравяне с алкохол – нещо неприятно, което се съпровожда с нарушено равновесие и треперене на ръцете, това е един от симптомите.

Също треперенето в пръстите е чест спътник на абстиненция. Това състояние възниква, когато страдащият от алкохолна зависимост човек се опитва да откаже алкохола.

3.Твърде много кофеин

Кофеинът е естествен стимулатор на нервната система. Възможно е да накара ръцете ви да треперят, ако сте изпили твърде много кафе.

Освен това кофеин в доста прилични дози се съдържа в чая, шоколада, някои газирани напитки и не само.

4.Прием на някои препарати

Ако треперенето в ръцете се е появило, след като лекарят е изписал някакво лекарство, погледнете в инструкцията за раздела на страничните ефекти. Възможно е да откриете точка за тремор.

Ето няколко препарата, които повишават риска от възникване на треперене в ръцете:

  • Лекарства срещу астма;
  • Медикаменти, съдържащи кофеин – например, средства без рецепта против главоболие;
  • Кортикостероиди;
  • Средства за лечение на някои психически и неврологични разстройства;
  • Някои антихистамини – препарати за лечение на алергии.

5.Недоспиване

Здравословният сън е необходим не само за това, за да си починем физически, но и да възстановим нервната система. Ако спим по-малко, отколкото трябва, или имаме нарушения на съня, например, безсъние, сънна апнея, работоспособността на мозъка се понижава, нарушава се предаването на нервните импулси към тъканите и органи.

6.Прегряване

Прегряването – това е състояние, когато организмът не се справя с терморегулацията и не може да отстрани излишната топлина. Най-разпространените причини са горещо време, продължителен престой под палещо слънце, физическо натоварване при горещо време.

За организма тази ситуация е стрес, и тялото реагира на нея с ускорено сърцебиене и повишена активност на нервната система, което води и до треперене на ръцете.

7.Преохлаждане

Втрисането е физиологичният опит да се сгреем. Ръцете треперят заедно с цялото тяло.

8.Хипертиреоза

Това е състояние, при което щитовидната жлеза образува твърде много щитовидни хормони.

Заради това физиологичните процеси в организма се ускоряват, започват да протичат неравномерно, на приливи и отливи.

Включително това се отнася и за нервната система. Нарушенията при предаване на нервните импулси водят до постоянен лек тремор на ръцете.

9.Ниско ниво на кръвна захар

Глюкозата, която се съдържа в кръвта, това е гориво за мускули и нервни окончания. Ако не стига, това може да се прояви със слабост и треперене в ръцете. Сред разпространените причини за хипогликемия са диабет или непълноценно хранене.

10.Недостиг на витамини

И по-точно се касае за витамин В12, който играе ключова роля при нормално функциониране на нервната система. Ако не ядем месо, риба, яйца, не пием мляко, възможно е да не ни стига витамин В12. Недостигът му напомня за себе си с треперене, мравучкане, изтръпване на крайниците.

11.Болест на Паркинсон

Треперещите ръце са един от най-известните симптоми на този вид деменция. Тази диагноза обаче не следва да се разглежда при хора под 50 години.

Какво да правим, ако се появи тремор

Ако забележите треперене в ръцете и в пръстите първото, което трябва да направите, е да не се вълнувате.

Опитайте да се успокоите, дълбоко да подишате, да си отдъхнете. Най-вероятно треморът ще отшуми от само себе си или след като се наспите.

Към лекар е необходимо да се обръщаме, ако треморът се увеличава с течение на времето или пък макар да не се появява често, е толкова силно изразен, че пречи на ежедневните ни дела, например, не можем да задържим чаша с ръка.