Достатъчно е да се изяждат по 2-4 яйца седмично за намаляване на риска от загуба на зрение в напреднала възраст.

Яйцата спасението от старческа слепота 

Резултатите от изследване, проведено от група учени от отделението по офталмология на институт по медицински изследвания към университет в Австралия, са въз основа на данни за 2 000 души.

В началото на изследването, когато средната възраст на участниците, била 49 години, те отговаряли на въпроси колко яйца ядат седмично и в какъв вид са свикнали да ги похапват.

Наблюденията на здравословното състояние на участниците продължили почти 15 години.

В крайна сметка се оказва, че тези, които са свикнали да изяждат от 2 до 4 яйца в седмицата, са с по-нисък риск от дистрофия на макулата.

Намаляването на риска е с цели 62% в сравнение с тези, които си позволявали само по 1 яйце седмично или изобщо ги избягвали.

Дистрофия на макулата е заболяване, което може да доведе до слепота, тъй като се засяга ретината и възниква обикновено след 50-годишна възраст.

Изследователите установяват, че яденето на повече яйца – 5-6 седмично, още повече намалява риска от заболяването. Но това ниво се оказва прагово – тези, които изяждали повече яйца, по 1 и повече на ден, рискът не се понижавал допълнително.

Какво в яйцата ги прави толкова полезни за очите 

Авторите на изследването свързват полезния ефект, който оказват яйцата на състоянието на ретината, с това, че са източник на витамин А в естествена форма.

Яйченият жълтък е особено богат на лутеин и зеаксантин са мощни натурални антиоксиданти, предпазващи клетките на ретината от увреждане и разрушение.

Тези полезни за ретината вещества освен в яйчения жълтък се съдържат в зеленчуците със зелени листа – спанак, различни видове салати, зеле и прочие.

Предходни изследвания обаче препоръчват да се спрем да ядем яйца. Може би решението е умерено да си похапваме както се опитват да ни подскажат и австралийските учени.

Достатъчно е да си правим по веднъж седмично омлет с по 3-4, а може и по 5 яйца, за да предпазим очите от увреждане в старческа възраст.