Много хора като чуят за соеви продукти веднага се сещат за нещо неистинско, за някакъв сурогат, заместител на истинска храна.
Всъщност месото, сиренето и останалите соеви продукти заслужават повишено внимание.
Така например, соевото мляко е незаменимо във вегетарианското меню, но може да се употребява и от тези, които опитват да се хранят правилно.
Сладникавата на вкус напитка съдържа растителни фибри, аминокиселини, микро- и макроелементи, витамини и други ценни вещества.
Хранителна стойност на соевото мляко
Няма отношение към млякото от животински произход. Соевото мляко се произвежда от соеви зърна.
Млякото от растителен произход е най-популярно в Източна Азия, Северна и Южна Америка, в някои европейски държави.
Соевото мляко обикновено е с ниска масленост, максимум до 2%.
Калоричността на ароматната течност приблизително 55 килокалории на 100 грама, които съдържат:
• Белтъци – 3.8 грама;
• Въглехидрати – 6.3 грама;
• Мазнини – 1.75 грама;
Полезни свойства на соевото мляко
В една чаша соево мляко се съдържа 25% от дневната норма калций за възрастен човек, над 50% от нормата на витамин Д.
Растителният и напълно натуралният състав на продукта го превръщат в единствен вариант за употреба на мляко без риск за здравето.
Соевото мляко е подходящо за хора, които са с непоносимост към лактоза.
Задължително трябва да присъства на трапезата на вегетарианците, в противен случай ще страдат от дефицит на белтък.
Соевото мляко на практика не отстъпва на обикновеното краве или козе по полезни свойства.
Недостатък е малкото калций.
Другите полезни свойства на соевото мляко са:
• Богато е на липиди, които защитават, предпазват от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система;
• Напитката съдържа изофлавони, близки по свойства с женските хормони естрогени, които помагат за по-лесно преминаване през периода на климакса.
Успешно се борят с онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, остеопорозата.
• В сравнение с кравето мляко, соевото съдържа по-малко ненаситени мазнини, няма хормони и холестерол. Спомага за понижаване нивата на „лошия“ холестерол.
• Препоръчително е за хора, които страдат от анемия;
Вредно ли е соевото мляко?
Няма единно мнение сред лекарите дали соевото мляко е вредно.
Възможно е да се срещнат както положителни, така и отрицателни отзиви от лекари.
Диетолозите съветват да има предвид, че соевото мляко може да предизвика алергична реакция.
В неговия състав присъства фитинова киселина, която свързва магнезий, калций, желязо и цинк.
Това означава, че соевото мляко може да наруши усвояването на тези минерали.
С повишено внимание соево мляко трябва да се употребява в следните ситуации:
• Предразположеност към естрогенозависими тумори, други онкологични заболявания;
• Детска възраст, под 1 година;
• Бременност, период на кърмене;
Задължително трябва да се консултирате със специалист при наличие на сериозни заболявания, преди да започнете да приемате соево мляко.
Например, жените, които са преживели рак на гърдата.
Повишеното количество соев белтък може да предизвика рецидиви.
Въпреки определени особено соевото мляко е ценен хранителен продукт.
Допустимо е да се употребява в ограничени количества, като човек се ориентира по това как се чувства и индивидуалните особености на своя организъм.
В този случай растителната напитка ще донесе максимална полза.
Високите нива на женски хормони в соевото мляко означава, че напитките не е съвсем подходяща и за мъже, тъй като балансът на мъжките е много крехък.
За силния пол соевото мляко е по-скоро непрепоръчително.