Сол
Храни

Солта е хранителен продукт, който се използва от хората, за да се придадат на ястията по-изискан вкус.

Често се среща и под формата на малки бели кристали. Солта с натурален произход нерядко има и примеси от различни минерални соли, които ѝ придават оттенък най-често сив.

Произведа се в най-различни видове – рафинирана, нерафинирана, едра, морска. А в България с Наредба на министерството на здравеопазването производителите на сол имат задължение да добавят калиев йодат в диапазона 28-55 мг на кг.

Според метода на производство солта бива каменна и седиментна /морска/. Каменната се добива от мини и кариери и в нея обикновено има немалко примеси от пясък и почва.

От човешкия организъм минералните примеси не могат да се отстранят, затова този вид сол се смята за не особено полезна за човека.

Как се съхранява?

Солта за хранителни цели /според терминологията използвана в Наредбата/ е необходимо да се съхранява само на сухи места, в стъклени или керамични кутии.

Желателно е те да се оставят в шкаф далеч от готварската печка или друг отоплителен уред, за да се предпази солта от навлажняване.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 0;
• Мазнини – 0;
• Въглехидрати -0;
• Минерално съдържание – 99.8 грама;
• Вода – 0.2 грама;
• Калоричност – 0;

За много от нас, може би, е изненадващо, че в солта няма нито 1 килокалория, както и във водата. Защо тогава солта, както и захарта, се определят като опасни, ако тяхната калоричност е абсолютна нула?

Всичко се дължи на факта, че от солта и по-точно от прекомерната ѝ употреба човек може не само да натрупа излишни килограми, но и да развие заболяване, което е по-известно в развитите държави и най-вече в САЩ като метаболитен синдром.

Солта способства за задържането на излишни течности в организма, стимулира усещането за глад и апетита за мазни и сладки храни.

Подобен режим на хранене е много далеч от правилния и балансирания, затова всичко трябва да бъде, що се отнася до хранителните навици, трябва да бъде с мярка.

Препоръките за дневното потребление на сол са за не повече от 5-6 грама.

Сол - Полезни свойства

Състав и наличие на полезни вещества

Солта представлява почти изцяло минерално вещество – натриев хлорид с малко количество примеси на полезни минерални соли.

В повечето видове сол, които се предлагат на пазара това са: магнезий, калций, цинк, желязо, мед, манган, калий, фосфор, мобилден, сяра и кобалт.

Натрият е един от най-важните катиони необходими за осъществяването на основните функции на човешкия организъм. Около половината от цялото количество натрий в човешкия организъм се намира в междуклетъчната течност, в хрущялите и костите – 40%, а в клетките – 10%.

Този минерал също влиза в състава на кръвта, жлъчката, панкреатичният сок, цереброспиналната течност, кърмата.
Също така натрият участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс, водно-солевият метаболизъм, осигурява равновесието на осмотичното налягане.

Необходим е и за правилната функция на нервните окончания, предаването на нервните импулси и за усвояването от червата и бъбреците на някои хранителни вещества.

Хлорът участва в образуването на веществата, които способстват липолизата. Също е необходим за формирането на основния компонент на стомашния сок – солната киселина.

Този минерал благоприятства функцията на централната нервна и половата система, способства за изхвърлянето на уреята от организма, спомага за формирането и растежа на костните тъкани.

Сол е жизненоважен хранителен компонент за хората, страдащи от диабет тип 1. Това е обусловено от нейното свойство да регулира в кръвта нивата на захарта, като по този начин намалява нуждите от инжектиране на инсулин.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 32

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Карфиол
Следваща публикация