Солта е хранителен продукт, който се използва от хората, за да се придадат на ястията по-изискан вкус.

Често се среща и под формата на малки бели кристали. Солта с натурален произход нерядко има и примеси от различни минерални соли, които ѝ придават оттенък най-често сив.

Произведа се в най-различни видове – рафинирана, нерафинирана, едра, морска. А в България с Наредба на министерството на здравеопазването производителите на сол имат задължение да добавят калиев йодат в диапазона 28-55 мг на кг.

Според метода на производство солта бива каменна и седиментна /морска/. Каменната се добива от мини и кариери и в нея обикновено има немалко примеси от пясък и почва.

От човешкия организъм минералните примеси не могат да се отстранят, затова този вид сол се смята за не особено полезна за човека.

Как се съхранява?

Солта за хранителни цели /според терминологията използвана в Наредбата/ е необходимо да се съхранява само на сухи места, в стъклени или керамични кутии.

Желателно е те да се оставят в шкаф далеч от готварската печка или друг отоплителен уред, за да се предпази солта от навлажняване.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 0;
• Мазнини – 0;
• Въглехидрати -0;
• Минерално съдържание – 99.8 грама;
• Вода – 0.2 грама;
• Калоричност – 0;

За много от нас, може би, е изненадващо, че в солта няма нито 1 килокалория, както и във водата. Защо тогава солта, както и захарта, се определят като опасни, ако тяхната калоричност е абсолютна нула?

Всичко се дължи на факта, че от солта и по-точно от прекомерната ѝ употреба човек може не само да натрупа излишни килограми, но и да развие заболяване, което е по-известно в развитите държави и най-вече в САЩ като метаболитен синдром.

Солта способства за задържането на излишни течности в организма, стимулира усещането за глад и апетита за мазни и сладки храни.

Подобен режим на хранене е много далеч от правилния и балансирания, затова всичко трябва да бъде, що се отнася до хранителните навици, трябва да бъде с мярка.

Препоръките за дневното потребление на сол са за не повече от 5-6 грама.

Сол - Полезни свойства

Състав и наличие на полезни вещества

Солта представлява почти изцяло минерално вещество – натриев хлорид с малко количество примеси на полезни минерални соли.

В повечето видове сол, които се предлагат на пазара това са: магнезий, калций, цинк, желязо, мед, манган, калий, фосфор, мобилден, сяра и кобалт.

Натрият е един от най-важните катиони необходими за осъществяването на основните функции на човешкия организъм. Около половината от цялото количество натрий в човешкия организъм се намира в междуклетъчната течност, в хрущялите и костите – 40%, а в клетките – 10%.

Този минерал също влиза в състава на кръвта, жлъчката, панкреатичният сок, цереброспиналната течност, кърмата.
Също така натрият участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс, водно-солевият метаболизъм, осигурява равновесието на осмотичното налягане.

Необходим е и за правилната функция на нервните окончания, предаването на нервните импулси и за усвояването от червата и бъбреците на някои хранителни вещества.

Хлорът участва в образуването на веществата, които способстват липолизата. Също е необходим за формирането на основния компонент на стомашния сок – солната киселина.

Този минерал благоприятства функцията на централната нервна и половата система, способства за изхвърлянето на уреята от организма, спомага за формирането и растежа на костните тъкани.

Сол е жизненоважен хранителен компонент за хората, страдащи от диабет тип 1. Това е обусловено от нейното свойство да регулира в кръвта нивата на захарта, като по този начин намалява нуждите от инжектиране на инсулин.