Сомът е най-големият сладководен хищник. Обитава водовъртежи и мръсни речни ями и може да достигне тегло до 300 кг, като такива екземпляри според учените са на възраст 80-100 години. Но най-често сомовете са с тегло 10-20 кг.

За разлика от останалите риби сомът е без люспи.

Тази хищна риба има много месо, съдържащо множество полезни аминокиселини и мазнини. Сомовото месо е отличен източник на микроелементи като най-голямо е количеството калий, без който е невъзможно нормалното функциониране на човешкия организъм.

Калият предотвратява подуването и нормализира кръвното налягане, за разлика от натрия, който задържа течност.

Сомовото месо е по-добър източник на калий от това на щуката и на пъстървата. Освен на калий месото на сома съдържа и много други ценни за човешкия организъм макро и микроелементи като калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, мед, хром, флуор, мобилден, кобалт и никел.

Сомовото месо е сравнително добър източник на А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР. То съдържа и в значителни количества мазнини и белтъчини, които са източник на енергия за човешкия организъм.

Месото на сома се съдържа всички аминокиселини, които са с по-високо качество от растителните белтъчини.

Ако човек консумира приблизително 200 грама месо от тази риба, може да си набави необходимото му за деня количество животински протеини, тъй като съотношението на незаменимите аминокиселини спрямо общото количество белтъчини в това месо е доста високо.

Особено високо е съдържанието в сомовото месо на аминокиселината лизин, но в зърнените култури то е ниско, затова тази риба е особено подходяща за хранителен режим, включващ преимуществено зърнени храни.

В тялото на сома се съдържа само 2% съединителна тъкан /кости, сухожилия и кожа/, докато говеждото и свинското това съотношение е 8 до 10, а понякога и повече процента.

Поради ниското съдържание на съединителна тъкан месото на сома е много по-лесно смилаемо от това на бозайниците, а това е важно за хората със заседнал начин на живот.

Месото от сом е полезно за децата и младите хора, които имат голяма нужда от белтъчини в процеса на растежа.

Сомовото месо е полезно за кожата, лигавиците, нервната и храносмилателната система, то прекрасно регулира кръвната захар, а в него се съдържат и някои антиоксиданти.

Сомът натрупва мазнини във своите вътрешности, а свойствата на богатия на мазнини черен дроб на треска са добре известни на повечето от нас.

Как да изберем сом?

На първо място трябва да определим дали пред нас наистина стои сом. Тази риба няма люспи, има голяма глава, плоска уста, две малки очи и мустаци. Опашката на сома не прилича на риба, а е сплескана странично и не е ясно откъде започва.

Прясната риба не трябва да е с мътни очи, хрилете ѝ трябва да са розови, а коремът и бял и не надут. При натискане на тялото на рибата с пръст, появилата се ямка трябва веднага да се връща в първоначалното си положение.

Как се съхранява?

Охладеното сомово филе може да се съхранява не повече от 2 денонощия и е желателно на най-долния рафт на хладилника.

Изчистената и измитата риба се увива във фолио и се поставя във вакуумен контейнер и може да се съхранява във фризер не повече от 2-3 месеца.

Месото от мазните риби, каквото е и това на сома не може да се съхранява прекалено дълго, тъй като гранясва.