Какво представлява лаймска болест?

Лаймска болест или борелиоза представлява бактериално заболяване, при което хората се инфектират при ухапване от кърлежи, които са носители на няколко вида бактерии от рода Борелия. В Евравия в повечето случаи причинителят на заболяването е Борелия афзелии и Борелия гаринии.

За щастие в по-малко от 5% от случаите на ухапване от кърлеж се развива борелиоза.

Какви са симптомите?

Първоначално инфекцията протича незабележимо и засегнатият има съвсем леки оплаквания или изобщо няма такива.

Но при повечето хора се появяват първични грипоподобни симптоми или характерен обрив в рамките на няколко дни до няколко седмици след ухапването от кърлежа.

Грипоподобните симптоми обикновено се появяват през летните месеци, когато обикновено няма сезонен грип. Обривът е червен на цвят, като с всеки изминал ден засяга все нови и нови кожни области и се нарича еритема мигранс.

Медицинските специалисти определят обрива като кожна лезия, която започва обикновено като червено петно и се разширява на определен период от няколко дни до няколко седмици, за да се формира голяма кожна лезия с размер най-малко 5 см.

А червеното кръгло петно, които се появява няколко часа след ухапването е по-малко и представлява кожна реакция на проникването на кърлежа в кожата.

Когато се появи обрив в мястото на ухапването, той се нарича първична лезия. Няколко вторични лезии могат да се появят, които са в отговор на инфекцията и не се дължат на нови ухапвания от кърлежи. Всички тези лезии могат да увеличат размери си и да обхванат площ от кожата с размер на футболна топка.

Това нарастване е характеристика на Лаймската болест. Формата на лезията може да бъде кръгла или овална. Понеже обривът нараства оцветяването му остава в червено, въпреки че в повечето случаи в неговия център кожата изсветлява.

Ако не започне лечение, симптомите на първичното заболяване отзвучават за няколко седмици, въпреки че обривът може да се повтори.

Впоследствие, могат да възникнат допълнителни клинични изяви. По-късното засягане на някои органи може да доведе до следните състояния:

• Лицева парализа представлява парализа на лицевия нерв, което причинява изкривяване на лицето.

• Менингит причинява главоболие, висока температура и схващане на врата;

• Възпаление на нервите, което води до болки, скованост и изтръпване на ръцете или краката;

• Възпаление на сивото вещество на мозъка /енцефалит/ води до затруднения при възприемането на информация, объркване и деменция;

• Възпаление на сърцето /кардит/ ;

Кога да потърсим медицинска помощ?

Незабавно потърсете лекарска помощ, ако живеете в област или посетите място, където борелиозата е често срещана и усетите, че имате подобни на сезонен грип симптоми или ако развиете обрив с размер на футболна топка по всяко време от края на пролетта до началото на есента. Своевременното лечение в този ранен етап на болестта предотвратява опасността от усложнения.

Премахвайте всеки кърлеж, който видите върху кожата си незабавно като внимавате да при издърпването челюстният му апарат да не остане в кожата ви. Ако не можете да премахне прикрепения кърлеж се свържете с лекуващия ви лекар и се уговорете възможно най-скоро час, за да може да бъде отстранен.

След отстраняване на кърлеж трябва да потърсите медицинска помощ, ако се появят грипоподобни симптоми или обрив в следващите около 3 седмици. Ако не можете да прецените дали обривът нараства начертайте линия около него с мастило, което не се измива, например с маркер или флумастер и наблюдавайте всеки ден дали увеличава размера си.

Как да се предпазим?

  • Носете предпазителни облекла: Когато сте в горски или тревисти райони, носете дълги ръкави и панталони, за да намалите възможността за ухапване от кърлежи. Тъй също, избягвайте ярките цветове, които могат да привличат тези насекоми.
  • Използвайте репеленти: Нанасянето на репелент за насекоми на кожата и облеклото може да помогне за отблъсване на кърлежите. Изберете продукти, които съдържат дихидроксицитронелал или диетил толуамид като активни съставки.
  • Правете проверки след престой на открито: След като се приберете от гората или други места с висок риск от заразяване с лаймска болест, внимателно проверете цялото си тяло за наличие на кърлежи. Отделете специално внимание на места като задната част на коленете, подмишниците, вътрешните страни на бедрата, главата и косата.
  • Избягвайте високата трева и храсти: При престой на открито избягвайте прекалено гъстите и влажни места, където кърлежите често се крият. Опитайте се да ходите по централните пътеки и избягвайте контакт с тревата и храстите.
  • Извадете кърлежите правилно: Ако откриете кърлеж при себе си, използвайте пинсета, за да го извадите. Дръжте пинсетата близо до кожата и издърпайте кърлежа равномерно и постепенно, като избягвате да го счупите или оставите части от него в кожата.
  • Посетете лекар при появата на симптоми: Ако забележите образуване на червена област около ухапването или имате общи симптоми като главоболие, треска, умора или болки в ставите, консултирайте се с лекар възможно най-скоро. Ранното лечение на лаймската болест е от съществено значение за предотвратяване на сериозни компликации.

Спазването на тези съвети може да помогне значително за предпазване от лаймската болест. Важно е да бъдем внимателни при престоя си на открито и да отделяме специално внимание на предпазните мерки, за да намалим риска от заразяване.