Понятието „сомнамбул“ се използва много често за човек, който има изморен вид и му липсва енергия. За съжаление ,обаче, сомнамбулизма е реално състояние, което много деца и възрастни са преживявали.

Чрез днешната статия, ще обърнем вниманието ви към това колкото неприятно, толкова и интересно състояние. 

Какво е сомнамбулизъм?

Поведенческо разстройство, случващо по време на фазата на дълбок сън, изразяващо се в неосъзнато вършене на сложни дейности. Сомнамбулизъм се регистрира по-често при деца, или възрастни, които са генетично предразположени към проблеми със съня.

Нарушение на съня или опасно заболяване

Сомнамбулизмът е вид парасомния. Парасомниите предсавляват нетипично поведение по време на сън. Те „разрушават“ бариерата между съня и будното състояние, нарушавайки, т.нар. NREM-фаза на съня (non-rapid eye movement).

Обикновено това състояние се проявява в първата половина на нощта. Реално, сомнамбулизмът не е здравословен проблем, но проявата му носи своите рискове.

Симптоми

По време на епизоди на сомнамбулизъм, засегнатият, обикновено, е с отворени очи и празен поглед. При опит за разговор не отговаря или говори несвързано.

При много сомнамбули, освен ходене, може да се забележи, как те правят опити да се преоблекат, да местят мебели или, дори, да уринират на неподходящи места.

Рядко, при някои засегнати, се забелязва и състояние на секссомния- участването в сексуален акт, докато човекът е в заспало състояние.

Регистрирани са и случаи на сомнамбули, които шофират.

Независимо, какво са извършвали, страдащите от това състояние не помнят какво се е случвало.

Причини

Причите могат да бъдат много:

-Наследственост- Около 47% от децата стават сомнамбули, ако единият от родителите е страдал от това състояние. В семейства, в които и двамата родители, са били сомнамбули, рискът за детето се покачва до 61%;

-Обструктивна сънна апнея- състояние, при което, по време на сън, дихателните пътища са блокирани. Настъпват „паузи“ в дишането, които могат да се повторят многократно през нощта;

-Настинка ;

-Някои лекарства, които са със седативен ефект и повлияват цикъла на съня;

-Редовния прием на алкохол ;

-Стрес;

-Синдром на неспокойните крака;

-Мозъчна травма;

Лекува ли се?

Обикновено, лечение не се налага, тъй като състоянието е преходно и отминава с годините. Изключително важно е сомнамбулът да не се буди насилствено.

Ако се „сблъскате“ със сомнамбулизма непряко се опитайте да съпроводите човека до леглото максимално безопасно.

Ако състоянието, не отминава с времето, е добре да отидете на психолог или да се консултирате със специалист по съня, който да ви насочи към подходяща терапия.

Според алтернативната медицина, сомнамбулизмът може да се лекува чрез хипноза или медитация.