Спирулина – суперхраната на привържениците на здравословния начин на живот и алтернативната медицина. Зелен прах и капсули със същия цвят, различни видове хранителни добавки, съдържащи спирулина, се радват на голяма популярност.

Наистина ли спирулината е толкова полезна, колкото се говори и пише?

Какво е това спирулина

Представител на синьо-зелените водорасли или на цианобактериите, което е едно и също. Заради голямото количество растителни пигменти някога се причислява към растенията. Но с напредването на биохимия, физиология и генетика се установява, че все пак е представител на бактериите.

Спирулината расте в естествени условия, но не навсякъде, затова активно се култивира по цял свят. Цианобактериите в изсушена и пресована форма са били част от храненето на ацтеките.

Използват се за храна и от много племена, които днес обитават Африка. През последните години тези бактерии се предлагат и на световния пазар на хранителни добавки. Спирулината се използва като оцветител при производството на дъвки, захарни изделия и други.

Спирулина и здравето на човека

Цианобактериите днес се смятат за невероятно полезни, определят се и като панацея срещу всички заболявания, но техните възможности са ограничени.

Спирулината е наистина богата на полезни за човешкия организъм вещества. Белтъчини са 60-70% от сухото тегло на бактериите.

Според някои експерти са по-хранителни от соевите, а според други са доста далеч от яйчния белтък като хранителна стойност.

Хранене само със спирулина като източник на белтъчини едва ли ще е възможно някога, но като добавка, съдържаща аминокиселини, е сравнително добър избор.

В цианобактериите се съдържат много калций, калий, магнезий, желязо, а също и витамини от група В.

Проблемът е, че понятието „много” по отношение на спирулината е доста относително. В една супена лъжица цианобактерии под формата на сух прах – 7 грама, се съдържат:

  • Общо 5% от дневната доза магнезий;
  • По-малко от 1% от дневната доза калций;
  • 5% от калия за деня;

Освен това биологичната достъпност на полезните компоненти, съдържащи се в спирулината, е доста далеч от 100%, затова и ползите от приема доста се надценяват.

Това означава, че спирулина може да се използва като източник на витамини и микроелементи. Но това не отменя пълноценното хранене и дори приема на витаминни комплекси.

Високото съдържание на белтъчини и желязо в спирулината я прави добро средство за лечение на анемия, а също и за хранене на недохранващи се деца и възрастни. Потвърждение на този факт са наблюдения, проведени в Африка и Индия.

Изсушена спирулина притежава антиоксидантни свойства. В редица изследвания успяват да демонстрират този ефект в следните случаи:

  • При мъже бегачи – приемът на бактериите спомагал за повишаване на ефективността на техните тренировки;
  • При потребителите на тютюн за дъвчене – редовен прием на спирулина в рамките на година спомогнал за понижаване на риска от левкоплакия на устната кухина, която се смята за показател на предракови изменения на тъканите.

В няколко изследвания се демонстрира влиянието на прием на спирулина върху нивата на холестерол.

След няколко месеца редовен прием на хранителни добавки с цианобактерии показателите на триглецириди, общ холестерол и „лош” холестерол се понижили. Но показателите за кръвно налягане, тегло и индекс на телесната маса не се променяли.

Изследване върху лабораторни мишки също показва, че цианобактериите спомагат за понижаване на нивата на кръвна захар и за стимулиране секрецията на инсулин.

Има предварителни данни за имуностимулиращ ефект от прием на спирулина.

Въвеждането на цианобактерии в хранителния режим при недохранване и ХИВ-инфекция, спомага за повишаване на хемоглобина, за подобряване на общото състояние и за увеличаване на клетките на имунната система.

Известно е, че се водят изследвания за приложение на цианобактерии при вирусни инфекции и при заздравяване на рани.

Недоказани ползи от спирулина

Тревожност, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност не се лекуват с цианобактерии. Не помагат и при предменструален синдром, блефароспазъм. Хранителните добавки със спирулина не спомагат за подобряване на храносмилането.