Казват, че хремата не е толкова страшна колкото е опасно нейното неправилно лечение. За съжаление, не всички го разбират. Често на ход са сокове от растения, нагревки, мед, етерични масла и други домашни средства.

Защо е опасно лечението на хрема с бабини средства

1.Нагревки на носа

На кой ли в детството не са нагрявали носа с торбички горещ пясък или само с варени яйца. Оказва се обаче, че тази процедура не само не е безполезна, но е и вредна.

Всяка хрема е резултат от възпаление, възможно е да се предизвиква от вируси, бактерии, алергени.

Хремата се съпровожда с разширяване на местните кръвоносни съдове, оток на тъканите и усилване на секрецията на носна слуз.

Подобна е ситуацията не само в носа, но и в синусите, които са свързани с кухината на носа с тесни отвори.

Какво се случва при нагряващи процедури? Усилва се притока на кръв към носа и към синусите. Лигавицата отича по-силно, образуване на слуз се увеличава, дишането през носа се затруднява още повече.

Заради отока на лигавицата протокът между носната кухина и синусите се запушва. В синусите се създават условия за бързо размножаване на бактерии. Възможно е да се развие синузит.

Правилното лечение на хремата следва да е насочено към намаляване на отока на лигавицата и към профилактика на синузит. Затова и включва използване на съдосвиващи препарати, които свиват кръвоносните съдове на лигавицата на носа, облекчава се носовото дишане и се отварят проходите между носа и околоносните кухини.

2.Горещи инхалации

Навярно много от нас са лекували настинка и хрема с пара от сварени в тенджера картофи. Това не трябва да се прави. Парата обгаря и без това увредената от микробите лигавицата на носа.

Освен това, увреждането на лигавицата на дихателните пътища може да се съпровожда с активизация на растежа на условно патогенни микроорганизми, които винаги са в организма. В резултат към баналната простуда може да се присъедини и допълнителна инфекция.

3.Алое и каланхое

Класика в жанра в народната медицина – капки от алое в носа и каланхое. Предполага се, че така се овлажнява лигавицата на носната кухина, облекчава се дишането през носа и се подпомага по-бързото оздравяване.

Алоето и каланхоето всъщност са билки, техният сок е с антибактериална и противовъзпалителна активност, но също може да окаже силно раздразващо и обгарящо действие.

Във всеки случай, за носа в чист вид не трябва да се използват. Освен това, както и всяко растение, алое и каланхое могат да предизвикат алергия.

За борба с хремата, включително и с алергичната, е по-добре да се откажем от растителните капки и да използваме специални препарати.

4.Мед и пчелни продукти

Много хора обичат мед и затова смятат, че носът е място, където могат да го сложат. Смята се, че може да овлажни лигавицата и така да отстрани сухотата в носа и да предотврати кихането.

При нанасяне на носа обаче, освен раздразнение, алергия, усилване на симптоми на хрема и усложнения, от меда друго не може да се очаква.

Ако не ни се получава да дишаме през носа и в него стане твърде сухо, то по-добре да използваме съдосвиващи капки с овлажняващи свойства.

5.Лук и чесън

Накрая, чесън и лук – това са продукти, на които се приписват наистина чудодейни свойства. Как да не ги използваме при хрема – скилидки чесън и парченца лук се поставят в ноздрите,.

Лукът и чесънът са богати на фитонциди – натурални вещества с антибактериални свойства. Концентрацията на тези вещества във въздуха е твърде малка за унищожаване на микробите, предизвикващи хрема.

Дишането на пари от зеленчуци е на практика безполезно, а капането в носа на сока от тях, е опасно – попадането на концентриран сок от лук и чесън на лигавицата, предизвиква силно изгаряне, което може да провокира бактериални усложнения и синузит.

Изброени са далеч не всички народни методи на лечение на хрема. Основното заключение е въпреки, на пръв поглед, своята елементарност, това е заболяване, което може да доведе до усложнения.

Това означава, че трябва да се лекува правилно, и най-добре след консултация с лекар.