Костите на черепа на новородените са относително подвижни, а шевовете – меки, податливи и още не са се вкостили. Това помага на главичката на бебето да променя формата си, за да премине през родилния канал.

За да стане кръгла главата на новороденото, може да са необходими няколко дни или няколко седмици. Възможно е удебеляване на костите на черепа от едната страна на главата или от двете.

Не съвсем равна и леко сплескана форма на главата на бебето няколко седмици след раждането – това е напълно нормално, допустимо явление.

При част от децата може да се развие позиционна плагиоцефалгия – сплескване на областта на шията от едната страна на бебето, която не минава от само себе си.

Изкривяване на главата при бебета - как да го предотвратим

През вековете до наши дни

До преди около век ражданията са се водели от акушерки, и след появата му на бял свят те внимателно оглеждали новороденото.

Ако главата била деформирана, те го носели в тъмния ъгъл на банята, където чрез определени манипулации и натиск на ръцете на костите на черепа, „поправяли” формата на главата.

Разбира се, днес в родилните домове това не се прави, подобна манипулация увеличава риска от сериозни травми на мозъка, неговите обвивки и инвалидност и умствена изостаналост.

Причини за деформации

При раждане костите на черепа в областта малко се застъпват. Шевовете на черепа всъщност са неподвижните стави, които свързват отделните черепни кости. Веднага щом последните застанат на мястото си, главата придобива кръгла форма.

Но в първите седмици или месеци може да се наблюдава т.нар. позиционна деформация или плагиоцефалгия. Причини са:

  • Аномално положение на детето в матката, което оказвало натиск на главата само от едната страна или неравномерно от двете страни.
  • Многоплодна бременност.
  • Спане на детето по гръб – със завъртяна глава само на една страна. Когато главата на бебето по време на сън е постоянно на една страна, това води до сплескване на костите на черепа, заради външния натиск. 
  • Недоносеност на детето – родените преждевременно са с по-висок риск от плагиоцефалгия, тъй като костите на черепа стават по-здрави и по-твърди в последните 10 седмици на бременността.

Плагиоцефалгия или по-опасни патология

Деформационна или позиционна плагиоцефалгия – това е асиметрична форма на главата /костите на черепа/ от многократен натиск в една и съща област.

„Плагиоцефалгия” в буквален превод означава „наклонена глава”. Но със сходни деформации може да се прояви и сериозната органична патология – краниосиностоза.

Това е преждевременно срастване на един или няколко шева в черепа. При същинска синостоза може да се ограничи размерът на свода на черепа, като се деформира формата на главата.

Компенсаторно, това може да доведе до ненормален растеж на други области на черепа. Диагнозата се поставя след клинична оценка от лицево-челюстен хирург или неврохирург.

При деформационна плагиоцефалгия няма сливане на черепните шевове.

Лечението на деформационна плагиоцефалгия обикновено включва позициониране или носене на специална каска.

Диагностика и лечение на проблеми с главичката

Лекуващият лекар обикновено може да установи причината за сплескването или за деформация на главата, като се изследва формата на главата.

Конкретните варианти на терапията се определят от лекаря в зависимост от степента на сплескване на главата на мъника.

Често завъртане на главата на бебето по време на сън е сред първите препоръки. Промяна на положението при сън, въртенето на главата всеки път наляво и надясно при бодърстване, може да помогне и за отстраняване на позиционната плагиоцефалгия.

В някои случаи не е необходимо никакво лечение и състоянието може да се разреши от само себе си.

Ако деформацията е от средна до тежка, може да се препоръча лента за ремоделиране на черепа или шлем. Ортопедичните шлемове обикновено се произвеждат от външна твърда обвивка с подложка от стиропор.

Нежният, постоянен натиск се прилага, за да се допусне естествено нарастване на главата на бебето, като се възпира увеличаването на размерите на изпъкналите участъци и се осигурява растеж в плоските области.

Средният курс на лечение обикновено съставлява от 3 до 6 месеца, в зависимост от възрастта на детето и тежестта на състоянието.