Описание

Заразен молуск представлява инфекция на кожата, която се причинява от вирус. Засяга предимно деца и млади хора. Характерна за кожната инфекция е появата на кожни лезии които наподобяват издигнати, закръглени подутини с бял, розов или телесен цвят.

Предаването на вируса се осъществява чрез директен контакт със заразен човек или при досег със заразени предмети. Инфекцията най-често се диагностицира от дерматолог въз основа на характерния вид на кожните лезии, въпреки че често се налага да се хистологично изследване на материал от лезиите.

Заболяването е доброкачествено и самоограничаващо се при здравите хора и не винаги е необходимо лечение. Въпреки това при някои хора например при тези с отслабена имунна система, често се налага лечение, тъй като кожните лезии са по-устойчиви и могат да се разпространят на повече места по кожата.

Поддържането на добра лична хигиена и избягването на пряк контакт със заразени хора, може да спомогне за предотвратяване на този вид вирусна инфекция на кожата.

Какви са симптомите?

Обривът започва като малки безболезнени папули – малки повдигнати бучки, всяка, от които е с диаметър около 2-5 мм.

Лезиите обикновено изглеждат като куполообразни папули, които имат восъчна, гладка или перлена повърхност. Те са бели, розови или с телесен цвят и с течение на времето в техния център се появява вдлъбнатина, която съдържа гъсто бяло вещество подобно на сирене. Това ядро може да се изцеди лесно. Може да има зачервяване и лющене на ръбовете на лезиите поради нараняване.

Лезиите могат да се появят във всяка област на кожата. Те обикновено са групирани в една или две кожни области, но могат да са разпространени и навсякъде. При децата обрив се появява по лицето, торса и крайниците, а при възрастните лезиите са в гениталната област, перинеума и по бедрата от вътрешната им страна. Обикновено лезиите са около 20 на брой, но в някои случаи могат да достигнат и до няколко стотин.

Обривът не засяга дланите или стъпалата, а в много редки случаи лезии могат да се появят по лигавицата на устата.
Обикновено няма сърбеж или болезненост при допир и не се развиват генерализирани симптоми като повишена температура, гадене или отпадналост.

Лечение на заразен молуск

При здравите хора, тъй като заболяването е самоограничаващо се, то обикновено преминава спонтанно от себе си след няколко месеца. След като диагнозата бъде поставена, първоначалните мерки за лечение в домашна обстановка трябва да бъдат насочени към предотвратяване разпространението на вируса на други хора.

Също така трябва да се избягва чесане на лезиите. Така ще възпрете евентуално разпространение на вируса в други части на кожата и разраняване на кожата, което може да предизвика вторични бактериални инфекция поради проникването на бактерии в наранените зони.

Как да се предпазим?

Тъй като заразяването с вируса се осъществява чрез директен контакт, опитайте се да избегнете досег с кожната повърхност на заразени хора. Засегнатите трябва да покриват откритите си лезии с дрехи или бинт, за да се намали вероятността от предаване. Не е необходимо да спирате заболелите деца от училище.

Избягвайте споделяне на лични вещи като кърпи, компреси, дрехи и ножчета за бръснене.

Избягвайте досег с потенциално заразени обекти като например фитнес уреди, постелки и пейки.

Тъй като обривът може да се разпространи от една част на кожата към другата чрез докосване на лезиите, избягвайте чесането или изцеждането на лезиите.